Ankara Üniversitesine YÖKAK’tan Tam Akreditasyon Belgesi ![]() Ankara Üniversitesine YÖKAK’tan Tam Akreditasyon Belgesi Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından yürütülen “Kurumsal Akreditasyon Programı” kapsamında 5 yıllık tam akreditasyon almaya hak kazanan Ankara Üniversitesine, Kurumsal Akreditasyon Belgesi törenle takdim edildi.
Ankara Üniversitesi, yükseköğretimdeki kalitesini, Kurumsal Akreditasyon Belgesi ile bir kez daha tescilledi.
Belge takdim töreni, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak, Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Çufalı, Genel Sekreter Mehmet Yılmaz, rektör yardımcıları, dekanlar, enstitü ve MYO müdürleri ile akademisyenlerin katılımıyla Senato Salonu’nda gerçekleştirildi.
“Bu Başarı, Nereye Yürümemiz Gerektiğini de Gösteren Bir Pusula”
Törenin açılışında konuşan Rektör Ünüvar, üniversite adına tarihi ve gurur verici bir anı hep birlikte yaşadıklarını ifade etti. Ünüvar, tam akreditasyon belgesinin yıllara sari bir çabanın ürünü olduğunu kaydetti.
Bu belgenin, Ankara Üniversitesinin eğitim-öğretim, araştırma, toplumsal katkı ve yönetişim alanlarında ulusal ve uluslararası standartları kararlılıkla yakaladığının ve sürdürdüğünün bir göstergesi olduğunun altını çizen Ünüvar, “Ancak daha önemlisi, bu başarı bize nerede durduğumuzu değil, nereye yürümemiz gerektiğini de gösteren bir pusula. Yani biz bugünü başarı olarak kabul ediyoruz ama yeterli görmüyoruz” dedi.
Ünüvar, kalite sürecinin bitmeyen ve bitmemesi gereken bir süreç olduğunu bildiklerini ve bu yönde gayret göstermeye de devam ettiklerini vurguladı.
Kalecik MYO’nun “Miskanka” Adıyla Ürettiği Kokuya Patent
Törene katılanlarla bir güzel haberi daha paylaşan Ünüvar, Kalecik Meslek Yüksekokulunca yaklaşık 4 yıldır sürdürülen çalışmalar sonucunda üretilen kokunun patentini, “MiskAnka” adıyla Türk Patent ve Marka Kurumundan aldıklarını açıkladı. Ünüvar, alınan bu patentle Ankara Üniversitesinin dünyada koku üreten ikinci üniversite olduğunu dile getirdi.
Ünüvar, konuşmasının devamında, gerek 5 yılık tam akreditasyonda gerekse koku çalışmalarında emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ettiğini belirtti.
“Ankara Üniversitesi Ailesinin Ortak Emeğinin Bir Sonucu”
Ankara Üniversitesi Akreditasyon, Akademik Değerlendirme ve Kalite Koordinatörü Doç. Dr. Suna Ertunç ise, akreditasyon süreci hakkında bilgi verdi.
Kurumsal Akreditasyon Programı kapsamında Nisan 2022 itibarı ile 2 yıllık koşullu Kurumsal Akreditasyon verilen Ankara Üniversitesinin, ara değerlendirme sürecini başarıyla tamamlayarak Temmuz 2024 itibarı ile Nisan 2027’ye kadar Tam Akreditasyon Belgesi almaya hak kazandığını belirten Ertunç, “Bugün burada paylaşmaktan mutluluk duyduğumuz kurumsal tam akreditasyonumuz tüm Ankara Üniversitesi ailesinin ortak emeğinin bir sonucudur. Herkese emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.
“Atölye Çalışmaları Kalite Süreçlerine Çok Önemli Katkılar Sağladı”
Ankara Üniversitesinin, kalite yolculuğuna başladığı günden bu yana kalite kültürünü içselleştirdiğinin altını çizen Ertunç, şöyle devam etti:
“2023 yılı itibarı ile kalite atağı şiarıyla kalite yönetim süreçlerine ilişkin çalışmalar ivme kazanmıştır. Kalite bir tesadüf değildir, akıllı ve sistematik çalışmaların bir sonucudur. Biz üniversitemizde kaliteyi yalnızca hedeflere ulaşmak üzere bir amaç değil; dürüstlük, şeffaflık ve birlikte öğrenme gibi temel değerlerin bir yansıması olarak benimsedik ve uyguluyoruz. Bu anlayışla üniversitemize özgü bir uygulama olan ve bu yıl 5.’sini düzenlediğimiz Atölye Çalışmalarımız da kalite süreçlerine çok önemli katkılar sağlamıştır.”
“Sürekli İyileşme, Kalite Yönetim Sistemimizin Temel Yapı Taşı Haline Geldi”
YÖKAK’ın sunduğu değerlendirme ve izleme süreçlerinin gelişme alanlarını göstermekle kalmayıp, aynı zamanda kurum içi kapasiteyi de geliştirme fırsatı sunduğunu vurgulayan Ertunç, “Sürekli iyileşme, bugün üniversitemizin kalite yönetim sisteminin temel yapı taşı haline gelmiştir. Akreditasyon, Akademik Değerlendirme ve Kalite Koordinatörlüğü olarak bundan sonra da bu sürecin kurumsal sürekliliğini sağlamak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Son olarak şunu ifade etmek isterim ki; kalite bir varış noktası değil, bir yolculuktur ve biz bu yolculukta daha sağlam adımlarla yürüyeceğimize inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
Açış konuşmalarının ardından YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak, Kurumsal Akreditasyon Belgesi’ni Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar’a takdim etti.
Yükseköğretimde Kalite Güvence Sistemleri ve Akreditasyonların Önemi
Kocabıçak, daha sonra, “Yükseköğretimde Kalite Güvence Sistemleri ve Akreditasyonların Önemi” başlıklı konferans verdi.
Kocabıçak, sunumuna başlamadan önce, Kurumsal Akreditasyon Belgesi alan Ankara Üniversitesini ve Ankara Üniversitesi ailesinin tüm fertlerini canı gönülden tebrik ettiğini belirtti.
Konferansta kurumsal ve program akreditasyonlarının önemi üzerinde duran Kocabıçak, yükseköğretimde sürdürülebilir kalite güvencesi anlayışının yerleşmesi ve kalite kültürünün yaygınlaştırılması açısından neler yapılması gerektiği konularını ayrıntılarıyla açıkladı.
Kocabıçak, değişen ve dönüşen dünyada analitik düşünme, esneklik, yaratıcılık ve liderlik gibi insana özgü becerilerin kritik önemini koruduğunu belirterek, yapay zekâ, veri bilimi, siber güvenlik gibi alanlara odaklanan yenilikçi müfredatlar geliştirilmesinin kaçınılmaz hale geldiğinden bahsetti.
Program, soru-cevap bölümü ile sona erdi.
https://x.com/AnkaraUni/status/1925824849730994541 |
11 kez okundu
YorumlarHenüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |