• https://www.facebook.com/necdetunuvar
  • https://www.twitter.com/@necdetunuvar
  • https://www.instagram.com/necdetunuvar
  • https://www.youtube.com/channel/UCjxIt73RTZjCQlvxODKl-mQ
“Hukuk Klinikleri” ile Depremzedelere Hukuki Destek Sağlayan Öğrencilere Sertifikaları Verildi

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen vatandaşların adalete erişiminin kolaylaştırılması amacıyla Adalet Bakanlığı, Ankara Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ve İnönü Üniversitesi iş birliğiyle Ankara, Adana, Malatya ve Gaziantep’te hayata geçirilen “Hukuk Klinikleri” uygulamasına katılan öğrencilere, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde düzenlenen törenle sertifikaları verildi.

6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan yıkıcı depremlerin ardından, gerek adalete erişimin güçlendirilmesi gerek Yargı Reformu Stratejisi Belgesi’nde yer alan hedeflerden biri olan hukuk eğitiminin niteliğinin artırılması bağlamında önemli bir uygulama olan ve Hukuk Fakültesi öğrencilerince gerçekleştirilen “Hukuk Kliniği” uygulamasının hayata geçirilmesi kararlaştırıldı.

Bu bağlamda, 13 Kasım 2023 tarihinde Ankara, Adana, Malatya ve Gaziantep illerinde söz konusu uygulama başlatıldı.

4 ayrı fakülteden yaklaşık 200 öğrencinin katılım gösterdiği uygulama kapsamında; Ankara Batı Adliyesi, Adana Adliyesi, Gaziantep Adliyesi ve Malatya Adliyesinde hukuk fakültesi öğrencileri tarafından stantlar kurularak özellikle depremden etkilenen vatandaşlara karşılaştıkları uyuşmazlıkların çözümüne yönelik mekanizmalar hakkında ilk elden bilgiler verildi. Yine bu vesileyle; vatandaşlara, “Yaşlı, engelli, çocuk, kadın ve aile içi şiddet” gibi konularda destek sağlandı.

Süreç sonunda, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Cemil Bilsel Konferans Salonu’nda, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un da katılımıyla “Hukuk Klinikleri” sertifika töreni gerçekleştirildi.

“Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinin Başarısı Tartışılmaz”

Adalet Bakanı Tunç, programın açılışında yaptığı konuşmada, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinin Cumhuriyetin ilk hukuk fakültesi olduğunu ifade etti.

Ankara Hukuk’tan bugüne kadar çok değerli hukukçuların yetiştiğini, buradan yetişen hukukçuların sadece hukuk dünyasında, yargı camiasında değil, ülke yönetiminde de söz sahibi olduğunu vurgulayan Tunç, “Buradan cumhurbaşkanı yetişti, başbakan yetişti, yüksek yargı kurumlarımızın başkanları, üyeleri yetişti. Ankara Hukuk’tan yetişen nice hakimler, savcılar, ülkemizde yıllarca yargı hizmetlerinde, adalet hizmetlerinde önemli roller üstlendiler. O nedenle Ankara Hukuk Fakültesinin başarısı tartışılmaz” dedi.

Tunç, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinin özellikle hukukun inşa sürecinde, temel kanunların yapımında, mevzuatların iyileştirilmesi noktasında da çok önemli görevler ifa ettiğini ve ifa etmeye de devam ettiğini kaydetti.

Salonda bulunan öğrencilere de seslenen Bakan Tunç, “Türkiye’nin geleceği, Türkiye Yüzyılı siz gençlerimizin omuzları üzerinde yükselmeye devam edecek. Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümünde, artık ikinci asra başladığımız bu dönemde bir asırlık hukuk fakültesi olan Ankara Hukuk Fakültesinin gelecekte de ülkemizde önemli bir yeri, boşluğu doldurmaya devam edeceğine yürekten inanıyorum” ifadelerini kullandı.

“Bu Klinikler Sayesinde Öğrenciler Sorunları Çözme Yeteneği Kazanıyor”

Bakan Tunç, “Hukuk Klinikleri” uygulamasına da değinerek, dünyada sayılı üniversitede bulunan bu klinikler sayesinde öğrencilerin, adliyelerde hakim ve savcılarla bir araya gelerek teoride öğrendiklerini uygulamada pekiştirme fırsatına sahip olduklarını belirtti. Tunç, “Bu klinikler, geleceğin hukukçularının donanımlı ve etkili birer hukukçu olmasına önemli katkılar sunuyor. Bu klinikler sayesinde öğrenciler, gerçek hukuki sorunlarla yüzleşiyor ve bu sorunları çözme yeteneği kazanıyor” diye konuştu.

“Günü Doğru Okuma ve Okuduğumuz Güne Doğru Kavramlarla Yaklaşma Mecburiyetimiz Var”

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ise, içinde bulunduğumuz çağın şartlarının yeni kavramları da beraberinde getirdiğini ifade etti.

“Deprem Hukuku” kavramının son derece önemli olduğunu belirten Ünüvar, “Çünkü biz bir deprem ülkesiyiz ve depremde yapmamız gereken işleri mutlaka hukuka uygun şekilde yapmamız gerekiyor. Pandemi olduğunda pandemiyle ilgili bir hukuksal kavram ortaya çıkıyor. Dolayısıyla bir hekim olarak da klinik kavramını çok önemsediğimi söylemeliyim. Burada ‘Hukuk Kliniği’ kavramının da tam da hukuk eğitiminin işlevselliği ve uygulama pratiği anlamında çok önemli olduğunu söylemeliyim” diye konuştu.

Ünüvar, şöyle devam etti:

“Şüphesiz bizler yaşadığımız çağı doğru anlamak, doğru kavramak ve özellikle hukuk eğitimi alan kardeşlerimizi de bu doğrultuda yetiştirmek durumundayız. Artık teknolojinin ilerlediği bir dönemde çok farklı sorunlarla daha fazla karışı karşıya kalabiliyoruz. Bilişim ve teknoloji hukuku bunlardan birisi. Ben rektör olduktan sonra Bilişim ve Teknoloji Hukuku Programı’nı açtık. Çünkü artık işlenen suçların önemli bir kısmı bilişim araçları kullanılarak yapılıyor ve o suçların da tespiti ve daha sonraki aşamadaki uygulama pratiğinde bilişimden çok fazla istifade ediyoruz. Dolayısıyla bizim günü doğru okumak ve o okuduğumuz güne doğru kavramlarla yaklaşmak gibi bir mecburiyetimiz var. Güven veren ve erişilebilir bir adalet sistemini vizyon olarak belirleyen Adalet Bakanlığımızın da bu çabalarımızı desteklediği kanaatindeyim.”

“6 Şubat Depremlerinin Ardından Derhal Deprem Hukuk Kliniği’ni Kurduk”

Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özen de Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde “Hukuk Klinikleri” çalışmalarının 2006 yılından bu yana yapıldığına dikkat çekerek, bu kliniklerin başlıca amacının toplumun dezavantajlı ve hukuki bilgiye ihtiyacı olan gruplarını bilgilendirmek olduğuna vurgu yaptı.

Kadına Yönelik Şiddeti Önleme Hukuk Kliniği, Yargıtay Hukuk Kliniği, Aile Mahkemeleri Hukuk Kliniği, CTS Hukuk Kliniği, Engelli Hakları Hukuk Kliniği, İklim Hukuk Kliniği, Çocuk İstismarını Önleme Hukuk Kliniği’nin fakültedeki “Hukuk Klinikleri”nin başlıcaları olduğunu dile getiren Özen, yapılan çalışmayla ilgili şu bilgileri verdi:

“6 Şubat depremlerinin ardından derhal Deprem Hukuk Kliniği’ni kurduk. Bu klinikte yer alan öğrencilere deprem hukuku hakkında bilgi veren seminerler düzenlendi. Ardından öğrenciler, Ankara’da bulunan depremzedelere yönelik bilgilendirme çalışmalarını yaptılar. Daha sonra Adalet Bakanlığımız ile iş birliği içerisinde bu çalışmayı genişlettik. Bakanlığımızın öncülüğünde deprem bölgesindeki Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Gaziantep Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile iş birliği yapmaya karar verdik. Bu çalışmaya katılan öğrencilere yine deprem hukuku ile ilgili bilgiler verilmiş ve ardından öğrencilerimiz bulundukları illerdeki adliyelere giderek, Bakanlık tarafından kurulan stantlarda halka yönelik bilgilendirmelerde bulunmuşlardır.”

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Melike Erdem de programa katılan öğrenciler adına bir konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından “Hukuk Klinikleri” uygulamasına katılan öğrencilere Bakan Tunç ve Rektör Ünüvar tarafından sertifikaları verildi.

  
417 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın