• https://www.facebook.com/necdetunuvar
  • https://www.twitter.com/@necdetunuvar
  • https://www.instagram.com/necdetunuvar
  • https://www.youtube.com/channel/UCjxIt73RTZjCQlvxODKl-mQ
Ankara Üniversitesinde “İtalyan Dili Haftası” Etkinlikleri

İtalya’nın Ankara Büyükelçiliği ile Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi İtalyan Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı iş birliğiyle bu yıl 23.’sü düzenlenen “Dünyada İtalyan Dili Haftası” etkinlikleri, açılış programıyla başladı.

Büyükelçi Giorgio Marrapodi, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Kayapınar ile İtalyan Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nevin Özkan, 16-22 Ekim tarihleri arasında “İtalyanca ve Sürdürülebilirlik“ başlığıyla gerçekleştirilecek olan program öncesinde bir dersliği ziyaret ederek, anabilim dalı öğrencileriyle bir araya geldi.

Öğrencilerle yapılan kısa sohbetin ardından, Farabi Salonu Fuayesinde düzenlenen açılış törenine geçildi.

Programda konuşan Büyükelçi Marrapodi, Türkiye ve İtalya arasındaki ilişkilerin kişiler bazında da aileler bazında da öğrenim anlamında da çok yoğun olduğunu söyledi.

Türkiye’de 2 yıldır görev yaptığını, bu süreçte pek çok hikâyeye tanık olduğunu aktaran Marrapodi, “İtalya’da bulunan Türkler olsun, Türkiye’de bulunan İtalyanlar olsun iki kültürün insanları birbirlerine oldukça yakınlar. Buna tanık oldum ve bu da beni çok mutlu etti” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de çok sayıda öğrencinin İtalyan diline ve kültürüne karşı özel bir ilgi beslediğine dikkat çeken Marrapodi, çok sayıda Türk öğrencinin İtalya’da eğitim almaya başladığını, bu sayının da giderek arttığını vurguladı.

Marrapodi, konuşmasında, Ankara Üniversitesi ile Siena Yabancılar Üniversitesi arasında bulunan iş birliği anlaşmasına da dikkat çekti.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da “Dünyada İtalyan Dili Haftası”nın Türkiye’nin en güçlü İtalyan Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’nın bulunduğu Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde kutlanmasının çok anlamlı olduğunu ifade etti.

İtalyan dili ve edebiyatının Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde 1960 yılından beri okutulduğunun altını çizen Ünüvar, “Türkiye ile İtalya arasında daima yakın ilişkiler olmuştur. Şu anda Türkiye’nin Avrupa Birliğinde en yüksek ticaret hacmine sahip olduğu ülkelerden birisi İtalya’dır. Her iki ülke de Akdeniz ülkesi ve Akdeniz kültürünü yansıtıyoruz. Bir Türk’ün İtalya’ya, bir İtalyan’ın da Türkiye’ye çok çabuk adapte olabildiğini de biliyoruz” diye konuştu.

Ünüvar, Türkiye’de İtalyan dili açısından en fazla tercih edilen okulun da Ankara Üniversitesi olduğuna vurgu yaptı.

Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Kayapınar ise, “Dünyada İtalyan Dili Haftası” çerçevesinde düzenlenecek etkinliklerin hem Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinin uluslararası çevrelerdeki tanınırlığı açısından hem de öğrenciler açısından çok faydalı olacağına inandığını kaydetti.

İtalyan Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nevin Özkan da İtalyan dili ve kültürünün ülkemizde oldukça sevildiğini dile getirdi.

Yapılan konuşmaların ardından Rektör Ünüvar, Büyükelçi Marrapodi’ye Ankara Üniversitesinin sembolü Güneş Kursu hediye etti.

Program, Perugino olarak bilinen Rönesans dönemi İtalyan ressamı Pietro Vannucci’nin ölümünün 500. yıldönümü nedeniyle açılan serginin gezilmesinin ardından öğrencilerle anı fotoğrafı çektirilmesiyle sona erdi.

Fakülte, “Dünyada İtalyan Dili Haftası” çerçevesinde hafta boyunca sergi, film gösterimi ve çeşitli konferanslara ev sahipliği yapacak.

 

 

https://x.com/AnkaraUni/status/1713975235622449299?t=AUEW0Qd9r981o2QqgoUx_w&s=35

  
173 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın