• https://www.facebook.com/necdetunuvar
  • https://www.twitter.com/@necdetunuvar
  • https://www.instagram.com/necdetunuvar
  • https://www.youtube.com/channel/UCjxIt73RTZjCQlvxODKl-mQ
Yerli ve Milli Kasımpatı Çeşitleri ile Süs Bitkisinde Dışa Bağımlılık Azalacak

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesince yürütülen TÜBİTAK destekli proje kapsamında üretilen yerli kasımpatı çeşit adayları ile Türkiye’nin süs bitkilerinde dışa bağımlılığının azaltılması hedefleniyor.
TÜBİTAK tarafından desteklenen, yerli kasımpatı çeşitlerinin geliştirilmesine yönelik proje kapsamında, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü süs bitkileri serasında melezleme yöntemiyle yerli ve milli kasımpatı çeşit adayları üretildi. Aralarından bazıları için tescil başvurusunda bulunulacak yerli kasımpatı çeşit adayları için tanıtım programı gerçekleştirildi.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Türkiye’nin bir taraftan uzayı, uzaydaki gözlem uydusunu, TCG Anadolu gemisini, TOGG’u konuştuğunu belirterek, “Olaya bütünleşik açıdan bakarsak biz Türkiye yüzyılı olarak, tam bağımsız Türkiye olarak, yerli ve milli kavramı olarak baktığımız zaman, belki başlangıçta kendi açımdan ‘ne alaka’ diyebileceğim bir konu ama gerçekten çok ilgili bir konu. Yerli ve milli kavramını konuşuyorsak, bu sadece belli alanlarda değil, Türkiye’nin söz sahibi olduğu ve olmak istediği tüm alanlar için geçerli” diye konuştu.
Ülkemizin yerli ve milli üretim hedefleri içerisinde, yeni teknolojiler geliştirmenin sınırlarının aslında çok daha geniş olduğunun altını çizen Mandal, ülkemize katma değer kazandıracak her alanda yerlileşmenin ve millileşmenin önemine değindi.
Dünya süs bitkileri ihracatında, yerli ve milli ürünler ile ülkemizin pazardaki payını yükseltme ve üreticilerin rekabet gücünü artırma hedefiyle yola çıkan projenin çok kıymetli olduğunu dile getiren Mandal, “TÜBİTAK olarak ülkemizin ve milletimizin çıkarına hizmet eden her projeyi önemsemeye ve desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

“Türkiye Daha Fazla Süs Bitkisi Üretebilme Potansiyeline Sahip”
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ise, dünyada çok önemli bir süs bitkileri pazarı bulunduğuna dikkat çekerek, “Bu pazar yaklaşık 50 milyar dolarlık bir hacme sahip. Türkiye de esasında daha fazla süs bitkisi üretebilme potansiyeline sahip ama maalesef dünya ölçeğinde bu 50 milyar dolarlık ölçeğin içiresinde çok cüzi bir rakamı elde ediyoruz. Bu rakamı daha da ileriye götürmek adına projeler geliştiriliyor. Bugün de kasımpatı diye bildiğimiz krizantem ile ilgili çok önemli bir projemizi hayata geçirmiş bulunuyoruz. Burada TÜBİTAK’ın önemli desteğini aldık, her zaman da alıyoruz” ifadelerini kullandı.
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Atar da projede emeği geçenleri başarılarından dolayı tebrik ettiğini dile getirdi.

“300 Adet Bitkiyi Ümitvar Çeşit Adayı Olarak Belirledik”
Projenin yürütücüsü, Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Soner Kazaz da 2019 yılında başlayan proje hakkında katılımcılara bilgi verdi.
Dünyada en fazla ticareti yapılan süs bitkisinin kesme gül olduğunu aktaran Kazaz, ikinci sırada ise kasımpatının bulunduğunu vurguladı.
Proje süresi içerisinde hem Türkiye’deki doğal floradan hem de yurt dışından getirdikleri yaklaşık 26 genetik anne ve babayla 168 kombinasyon oluşturup, yaklaşık 3 bin 360 adet tozlama yaptıklarını ve bu tozlama sonucunda 500 bin adet tohum elde ettiklerini aktaran Kazaz, 500 bin tohumu çimlendirerek yaklaşık 5 bin melez bitki elde ettiklerini kaydetti. Kazaz, “Bu melez bitkilerden de seçim yaparak yaklaşık 300 adet bitkiyi ümitvar çeşit adayı olarak belirledik ve bu çeşit adayları arasından çoğaltma yaparak seramıza diktik. Bize göre ve birçok üreticimize göre de çok kaliteli çeşit adayları geliştirdiğimizi söyleyebiliriz” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından TÜBİTAK Başkanı Mandal, Rektör Ünüvar ve diğer akademisyenler, Ar-Ge serasını gezerek, proje kapsamında geliştirilen yerli kasımpatı çeşit adaylarını inceledi.

  
31 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın