• https://www.facebook.com/necdetunuvar
  • https://www.twitter.com/@necdetunuvar
  • https://www.instagram.com/necdetunuvar
  • https://www.youtube.com/channel/UCjxIt73RTZjCQlvxODKl-mQ
Ankara Üniversitesi Tecrübelerini Dost Ülkelerle Paylaşıyor

Ankara Üniversitesi ve TİKA iş birliğiyle düzenlenen iki ayrı eğitim programında, Tanzanyalı hekimlere “Kemik İliği Nakli”, Azerbaycanlı sağlık yöneticilerine de “Sağlık Yönetimi” eğitimi verildi.

Ankara Üniversitesi, eğitimden sağlığa her alanda tecrübe ve birikimlerini, dost ve kardeş ülkelerle paylaşmaya devam ediyor. Bu kapsamda, TİKA iş birliğiyle Tanzanya’dan gelen 6 hekim için Tıp Fakültesinde “Kemik İliği Nakli”, Azerbaycan’dan gelen 20 hastane yöneticisi için de “Hastane Yönetimi” eğitimi düzenlendi. Her iki eğitim programına katılanlar için Ankara Üniversitesi Senato Salonu’nda sertifika töreni gerçekleştirildi.

Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Reşad Memmedov, törende yaptığı konuşmada, hastane yöneticilerine verilen eğitimin Azerbaycan için önemine işaret ederek, Ankara Üniversitesine teşekkür etti. Memmedov, “Türkiye’nin sağlık alanındaki başarıları ortadadır. Türkiye sağlık turizmini geliştirmiş bir devlettir. Azerbaycan’da da Türkiye’nin sağlık modelinin kurulması önemlidir” ifadelerini kullandı.

Memmedov, sözlerinin devamında, Türkiye’de eğitim alan hem Azerbaycan hem de Tanzanyalı sağlıkçıların ülkelerinin sağlık sistemine önemli katkılar sağlayacağına inandığını dile getirdi.

“Tecrübelerimizi Paylaşma Konusunda Cömertliğimizi Sonuna Kadar Göstereceğiz”

Toplantıya çevrim içi katılan Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Dr. Cahit Bağcı da Azerbaycanlı hastane yöneticileri ile Tanzanyalı hekimlere verilen eğitim sonunda gerçekleştirilen sertifika töreninin, Türkiye’nin dost ve kardeş ülkelerle birlikteliğinin bir yansıması olduğuna dikkat çekti. Bağcı, “Türkiye kamu ve özel sektör tecrübesiyle dost ve kardeş ülkelerin emrindedir. Tecrübelerimizi paylaşma konusunda cömertliğimizi sonuna kadar göstereceğiz. Bilgi değerlidir ve biz bu değerli bilgiyi kardeşlerimizle paylaşmaktan imtina etmeyeceğiz. Bundan sonra da inşallah böyle devam edecek. Bu faaliyetlerin, Türkiye’nin son derece ileri noktada olduğu diğer alanlarda da devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Emeği geçen herkesi kutluyor, hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.


“Tanzanya’ya Uzun Vadede Yapılmış Önemli Bir Yatırım”

Toplantıya çevrim içi katılan bir diğer isim olan Türkiye’nin Darüsselam Büyükelçisi Dr. Mehmet Güllüoğlu ise, Tanzanya’nın 60 milyon nüfusuyla Doğu Afrika’nın önemli bir ülkelerinden biri olduğunu ifade etti. Gelişen bir ülke olan Tanzanya’nın sağlık hizmetleri anlamında alacağı daha çok yol bulunduğunun altını çizen Güllüoğlu, “Tanzanya’da her yıl yüzlerce hasta kemik iliği tedavisi için başka ülkelere gidiyor. Bu eğitim inşallah bu anlamda Tanzanya’nın kapasitesini artıracak. Hastaların Tanzanya’da tedavi olmasını sağlayacak. Bu eğitimin aslında Tanzanya’ya uzun vadede yapılmış önemli bir yatırım ve tecrübe paylaşımı olduğunu düşünüyorum” dedi.

“Türkiye ile Tanzanya Arasında Artan İlişkilerin Kanıtı”

Tanzanya Büyükelçiliği Müsteşarı Esha Shuma da Tanzanyalı hekimlere verilen eğitim desteğinin, Türkiye ile Tanzanya arasında düzenli olarak artan ilişkilerin kanıtı niteliğinde olduğunu vurguladı. Shuma, bu bağlamda, Tanzanyalı hekimlere verilen “Kemik İliği Nakli” eğitiminde emeği geçenlere teşekkür etti.

“Türk Sağlık Sisteminden Azerbaycan ve Tanzanyalıların İstifade Ediyor Olması Son Derece Önemli”

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, bir sağlıkçı olarak, sağlık hizmetini eğitimle dünyanın başka yörelerine taşımanın mutluluğunu yaşadığını kaydetti. Rektör Ünüvar, “Bu eğitimlerin yapılıyor olması, Türk sağlık sisteminin geldiği noktadan hem Azerbaycan hem de Tanzanya’daki milyonlarca insanın istifade ediyor olması son derece önemli ve değerli. Böyle bir programa ev sahipliği yaptığımız için de çok memnunum. Ben emeği geçen herkese ayrı ayrı gönülden teşekkür ediyorum. Sertifikaların da her üç ülkenin sağlık sistemine hayırlar getirmesini temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Rahman Nurdun ise, TİKA olarak Türkiye’nin birçok alandaki başarılarını, tecrübelerini ve uygulamalarını çeşitli projeler vasıtasıyla dost ülkelerle paylaştıklarını dile getirerek, şunları söyledi:

“Bugün ülkemizin akademik birikiminde önemli yeri olan ve birçok projede küresel ortağımız olan Ankara Üniversitesi ile iş birliği halinde iki farklı eğitim programının sertifika töreninde bir aradayız. Başkanlığımızca yürütülen sağlık hizmetleri eğitim programı kapsamında bugün Azerbaycanlı sağlık yöneticilerini misafir ediyoruz. Aynı zamanda bir diğer eğitim programımız olan cerrahi eğitim programımız kapsamında kemik iliği nakli alanında tecrübelerimizi paylaşmak üzere 6 Tanzanyalı sağlık personelini de ülkemizde ağırlıyoruz. TİKA olarak asıl vazifemiz ülkemizin sahip olduğu bilgi ve tecrübeyi dost ve kardeş ülkelerle paylaşmaktadır. Bu kapsamda 60 ülkede 62 temsilcisi olan ve 150 farklı ülkede faaliyet gösteren bir kurum olarak, hayatı kuşatan birçok noktada kurumsal kapasiteyi geliştirmek için çalışmalar yürütüyoruz.”

Toplantıya çevrim içi katılan Azerbaycan İcbari Tıbbi Sigorta Kurumu Başkanı Zaur Aliyev ve Tıbbi Arazi Birimlerin İdare Edilmesi Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Vügar Gurbanov de Ankara Üniversitesi tarafından verilen “Hastane Yönetimi” eğitiminin Azerbaycan’daki sağlık hizmetlerine büyük katkı sağlayacağını dile getirdiler.

Sertifika töreninde Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emine Özmete de Azerbaycanlı hastane yöneticilerine yönelik düzenlenen 70 saatlik eğitim programı hakkında bilgi verdi.

Konuşmaların ardından, eğitim programlarını tamamlayan Tanzanyalı hekimler ile Azerbaycanlı sağlık yöneticilerine sertifikaları verildi. Tören, hediye takdimi ve anı fotoğrafı çektirilmesiyle sona erdi.

  
170 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın