• https://www.facebook.com/necdetunuvar
  • https://www.twitter.com/@necdetunuvar
  • https://www.instagram.com/necdetunuvar
  • https://www.youtube.com/channel/UCjxIt73RTZjCQlvxODKl-mQ
Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Adalet Bakanlığı-Ankara Üniversitesi İş Birliği

Adalet Bakanlığı ile Ankara Üniversitesi arasında, kadına yönelik şiddetle mücadelede atılan adımları destekleyecek iş birliği protokolü imzalandı.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar’ın nezdinde imzalanan “Kadına Yönelik Şiddetin Suç Failleri Üzerinden Araştırılması İş Birliği Protokolü” ile ilgili Ankara Üniversitesinde tören düzenlendi. Törende konuşan Adalet Bakanı Gül, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçen hafta açıklanan İnsan Hakları Eylem Planı’nda, kadına yönelik şiddetle mücadelenin önemli bir başlık olduğunu söyledi.

BU PROTOKOL ÇOK ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLAYACAK

Kadına yönelik şiddetin analiz edilebilmesi için Ankara Üniversitesi ile bir iş birliği protokolünü hayata geçirdiklerini kaydeden Bakan Gül, “Bugün burada çok önemli bir faaliyet için bir aradayız. Bu iş birliğinin mezun olduğum üniversitemizde olması da benim için ayrıca mutluluk verici. Hem üniversitenin akademik çalışmalarını hem sosyal sorumluluk anlamında çok önemli bir katkı sağlayacak bir protokolü imzalıyoruz. Bugüne kadar atılan tüm adımlarla ilgili çok önemli bir farkındalık oluşmuş olacak. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kadına yönelik şiddetle mücadele anlamında çok önemli adımların atılmasında öncülük etti. 6284 sayılı kanun, uluslararası sözleşmeler, buna uygun yine mevzuatlar, uygulamalar, şiddeti önleme merkezi gibi yeni uygulamaları topluma kazandıran önemli adımlar atıldı” dedi.

İNSAN HAKLARI EYLEM PLANI İLE ETKİN MÜCADELE

Kadına yönelik şiddetin insanlık suçu olduğunu ve bütün ülkelerde bu sorunun yaşandığını anımsatan Bakan Gül, şöyle konuştu:

“Kendi ülkemizde hiçbir kadının şiddete maruz kalmaması, bizim temel amacımız, hedefimiz. Bu konuda geçtiğimiz hafta Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan İnsan Hakları Eylem Planı da kadına yönelik şiddetle etkin mücadele önemli bir başlıktı. Ve bu çerçevede boşanmış olsa bile eşe karşı yapılan fiillerin ağırlaştırıcı şekilde cezalandırılması, yine boşanma davaları sürecinde çok makul sürede yargılamaların nihayete ermesi, tedbire ilişkin uygulamadaki sorunlar, diğer kurumlarla yaşanan yargının önüne gelinceye kadar yaşanan diğer uygulamalar gibi konularda önemli çalışmalar yapmaya devam ediyoruz. Yine Bakanlığımız Adli Destek Mağdurları Başkanlığını kurduk. Çok değerli bir heyetimiz, başkanlığımız var. Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kuruldu. Adliyede kadının, çocuğun herkesin eli, gözü kulağı olacak. Onların yalnız olmadıklarını hissettirecek. Adliyelerde bunları adım adım hayata geçiriyoruz.”






ŞİDDETİN ENGELLENMESİ, KADINLARIN ÖRSELENMEMESİ İÇİN

Adalet Bakanı Gül, toplumun sorunlarına giren tüm konuları üniversiteler ile ortak yapılacak vizyoner çalışmalarla çözmenin herkes için bir fırsat olduğunu belirtti. Şiddetin meydana gelmeden engellenmesi ve kadınların örselenmemesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Bakan Gül, “Bu meselenin temeline inerek, şiddet vuku bulduğunda yargı bunun cezasını verir. Ama biz bu olayla ilgili vuku bulmasın, meydana gelmesin, kadınlar örselenmesin, şiddete hiç maruz kalmasın derdindeyiz. Buralara insanlar niçin bu şiddete tevessül ediyorlar. Şiddet faillerini akademik bir inceleme modelinin masaya yatırılmasını amaçlıyoruz. Niçin bu şiddete başvuruyorlar?  Hangi eğitim sürecinden, hangi problemlerden, sosyolojik, psikolojik toplumsal sorunlar var? Burada çok akademik bir konunun, bize, uygulayıcılarına yönelik bir politika ortaya çıkacaktır. Sadece bize değil diğer tüm ilgili bakanlıklara. Bu, bir daha başka bir kadın suça maruz kalmasın, suça hangi sebepler itiyor, işin temeline inmeye yönelik bir önemli adım, bir işbirliği protokolü hayata geçmiş olacak.” diye konuştu.

CEZA İNFAZ KURUMLARINDA ISLAH İÇİN ADIMLAR ATILACAK

İmzalanan iş birliği protokolü ile toplumda kadına yönelik şiddetle mücadelede etkin ve önemli bir akademik çalışmaya imza atılacağını sözlerine ekleyen Bakan Gül, şöyle devam etti:

 “Burada çıkan sonuçlar, hem bizim bakanlık hem tüm toplum için ümit ederim ki tedbirler alınmasına vesile olsun. O kişi cezaevinden çıkıp topluma karışacak. Ama çıkınca yine o kadına ya da başka bir kadına şiddet eylemine tabi olmasın diye cezaevlerinde ıslah etmek için nelere nasıl adımlar atmak gerekiyor? Rehabilitasyon çalışmalarını çıtasını nasıl yükselteceğiz? Bu anlamda Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğümüz de istifade edecek. Toplumunda kadına yönelik şiddetle mücadele etkin, önemli bir akademik çalışma olacak. Ben emeği geçen başta Sayın Rektörümüz olmak üzere tüm hocalarımıza, Bakan Yardımcılarımıza, akademisyenlerimize, Bakanlığımızda katkısı bulunan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Hiçbir kadının şiddete maruz kalmadığı bir dünya diliyorum.”

ŞİDDETLE MÜCADELE NOKTASINDA TÜM KURUMLAR BİRLİKTE HAREKET ETMELİ

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da şiddetin önlenmesi için rehabilite çalışmalarının önemini vurgulayarak, “Alınan tedbirlere ve mevzuat düzenlemelerine rağmen, toplumun temel direği olan kadınlarımızla ilgili zaman zaman yüreğimizi yakan, yüreğimizi sızlatan tablolarla karşı karşıya kalıyoruz. Bundan da büyük üzüntü duyuyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da defalarca altını çizerek ifade ettiği gibi, bir insanlık suçu olan kadına yönelik şiddeti tüm insanlık olarak lanetlemeli ve faillerinin caydırıcı ceza alması için tüm kurumlar birlikte hareket etmeliyiz. Elbette cezalandırma hususu yargının görevi ve vaka meydana geldikten sonra devreye giren bir mekanizma. Ama öncelikle suçun meydana gelmesini engellemek başta gelmesi gereken bir husus. Bu noktada toplumun çok daha bilinçli hale gelmesini sağlamak, farkındalığı artırmak, şiddete eğilimli insanları rehabilite ederek topluma kazandırmak hem de toplum nezdinde baskıya maruz bırakarak şiddete eğilimini engellemek büyük bir öneme sahiptir. Bu bağlamda yasal mevzuat ve kurumlar kadar STK’lar ve üniversitelere de önemli görevler düşmektedir” ifadelerini kullandı.

OMUZ OMUZA VERİP, GELECEK HEDEFLERİMİZE EMİN ADIMLARLA YÜRÜYECEĞİZ

Kadına yönelik pozitif ayrımcılık konusunda çok önemli düzenlemeler yapıldığının altını çizen Rektör Ünüvar, “Sayın Bakanımızın da gururla ifade ettiği gibi, mezun olduğu Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültemiz, Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezimiz, Kadın Platformu Koordinatörlüğümüz bu bağlamda çok önemli paydaş olarak görevini ifa etmektedir. Bizler daha çok şey yapmak da istiyoruz. Kurumlar arası iş birliği pek çok konuda çözümün en temel ve en pozitif sonuçlarıyla karşımıza çıkacaktır. Bugün Adalet Bakanlığımız ile imzalayarak hayata geçireceğimiz iş birliği protokolü ile kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda çok daha emin ve güçlü adımlar atacağımıza ve gelecekte bu sorunun kökten çözümü için çok önemli bir mesafe kat edeceğimize eminim. Kadına yönelik şiddetin suç failleri üzerinde bilimsel araştırmalar yapılmasına, şiddet uygulayanların rehabilitasyonları ile mevcut programların değerlendirilerek uygun programların önerilmesine, bu alanda mevzuat değişikliği önerileri geliştirilmesine yönelik proje ve çalışmalar yürütülmesine ilişkin bu iş birliği protokolü ile çok yararlı olacak bir süreci de başlatmış olacağız. Bizim hayalimiz; kadınıyla erkeğiyle çok daha güçlü, çok daha mutlu, çok daha müreffeh bir Türkiye’dir. O gün geldiğinde ayrımcılığın olmadığı, kadına şiddet haberlerine konu olacak bir vakanın dahi meydana gelmediği bir Türkiye olarak, kadın erkek omuz omuza verip, gelecek hedeflerimize emin adımlarla yürüyeceğiz” dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Gül ve Rektör Prof. Dr. Ünüvar iş birliği protokolünü imzaladı.

Protokol imza törenine; bakan yardımcıları, rektör yardımcıları ile Adalet Bakanlığı bürokratları katıldı.

ŞİDDETİ DOĞURAN NEDENLER ORTADAN KALDIRILACAK

Protokol, İnsan Hakları Eylem Planı’nda kadına yönelik şiddetle mücadelede atılacak yeni adımlara, hazırlanacak akademik çalışmalar ile ışık tutacak. Protokol kapsamında Ankara Üniversitesi ile yapılacak inceleme ve değerlendirmeler sonucunda şiddet failleri üzerinden şiddetin sebepleri, şiddeti doğuran nedenler ve bu nedenlerin ortadan kaldırılması konusunda çalışmalar yapılacak. Şiddeti doğuran sebeplerin ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar ve politikalar eşzamanlı olarak yürütülecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı İnsan Hakları Eylem Planı’nda kadına yönelik şiddetle mücadele önemli bir yer tutuyor. Kadına yönelik şiddet faillerinin yaklaşık yarısının boşanma öncesi, sırası ve sonrasına tekabül ettiği ifade edilirken, bu anlamda İnsan Hakları Eylem Planı’nda açıkça değinilen eşe karşı işlenen suçlarla ilgili kanunda öngörülen cezayı artıran sebeplerin, boşanmış eşi de kapsayacak şekilde genişletilmesi ile birlikte, suç faillerinin adli süreçte caydırıcı ceza ve koruma tedbirleri ile karşı karşıya bırakılması hedefleniyor. Bunun yanı sıra, şiddetin henüz tekrarlanan şiddet aşamasına gelmeden Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ve Sosyal Hizmet Merkezleri uzmanları tarafından verilebilecek aile/ebeveyn danışmanlığı hizmetlerinin de, tekrarlanan şiddet vakalarının önüne geçilebilmesi noktasında önemli bir kazanım olarak görülüyor. Bu uygulamaların arttığı ölçüde ailelerin bazı problemlerini çözebilmeleri noktasında kendilerine uzman desteği verilmesi, boşanma aşamasındaki kişilere çocukları başta olmak üzere bazı yükümlülüklerinin hatırlatılması ve ebeveyn danışmanlığı ile desteklenmesiyle birlikte boşanma sürecinin sağlıklı şekilde yürütülmesi bekleniyor. Taraflar nezdinde oluşturulacak bu farkındalık ile boşanma sürecindeki şiddet vakalarında azalma eğilimi olacağı öngörülüyor.

  
271 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın