• https://www.facebook.com/necdetunuvar
  • https://www.twitter.com/@necdetunuvar
  • https://www.instagram.com/necdetunuvar
  • https://www.youtube.com/channel/UCjxIt73RTZjCQlvxODKl-mQ

Toplumda ailede parkta evde sokakta okulda eşitsizliği kaldırmak için karar vericilere doğru bilgileri ve uygun çözümleri anlaşılabilir, uygulanabilir ve sürdürülebilir öneriler sunulmalıdır

SAĞLIK- AK Parti Adana Milletvekili Prof.Dr. Necdet Ünüvar 1. International Developmental Pediatric Congress (1. Uluslararası Gelişimsel Pediatri) ve 2. Ulusal Gelişimsel Pediatri Kongrelerine katıldı.

Kongre Başkanlığını Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden Prof. Dr. İlgi Ertem'in yaptığı ve 56 Ülkeden 600 katılımcının iştirak ettiği Kongrede konuşan Ünüvar, “Kimse engelli olmak istemez ama kimimiz doğuştan kimimiz sonradan engelli olabilir ki, bu bir eksiklik değildir. Engelliler ve herkes toplumun en asil bireyleridir.  Engelli olmak bir eşitsizlik kaynağı değildir ve olmamalıdır. Ülkeleri yönetenler bu eşitsizliği ortadan kaldırmak sorumluluğu ile karşı karşıyadırlar. Bence ülkeyi yönetenlerin veya  yönetici konumunda olanların en temel görevi devletin, kamunun imkânları ile insanların ihtiyaçları arasındaki ilişkiyi kurgulamaktır” dedi.

Daha önce Sağlık Bakanlığı müsteşarı olduğunu ve yaklaşık 9 yıldır parlamenter olduğunu ifade eden Ünüvar “ 2002 yılından bugüne Türkiye’de bu çok önemli eşitsizlikleri ortandan kaldırmak için ciddi adımlar atıldı. 
2005 yılında Engelliler Kanunu çıkarıldı, 

2007 yılında Birleşmiş Milletler Engelli Hakları ile İlgili Sözleşmeyi imzalayan ilk ülkelerden biri Türkiye oldu, 
2010 yılında Anayasada engellilere pozitif ayrımcılık yapıldı. Bunun neticesi olarak, Şehir içi ulaşım, Şehirlerarası deniz ve demir yolu ulaşımı ücretsiz yapılarak tüm engelli ve 65 yaş üstü vatandaşlarımız değişiklikten faydalandı.

2013 yılında sakat, çürük, özürlü gibi engelli vatandaşlarımızı yaralayıcı, ayrımcı nitelikte ifadeler bütün kanunlardan çıkartıldı.

Engelli maaşlarında ciddi iyileştirmeler yapıldı hem kapsamı genişletildi hem de miktarı arttırıldı,

2007 yılında yine bir uygulama ile evde bakım gerektiren tüm engellilere maaş bağlandı,  Türkiye’de 468 bin evde bakım gerektiren engelliye maaş veriliyor. Bunun karşılığı ise devletin bütçesinden engelli maaşı için yıllık 5 milyar TL ayrılıyor. 

2002 yılında her 30 engelliye 1 bakım elemanı düşerken, bugün her 6 engelliye bir bakım elemanı düşmektedir.  
Engelli çocuklar için özel eğitim merkezleri imkanları sunuldu.

İstihdam alanında ise  2002’de  5777 engelli memur kamuda çalışırken bugün bu rakam 40014 oldu. İşçilerde ise 45 binden   95 bin kamu ve özel sektörde işçisi sahada çalışır duruma geldi.

Bu hizmetler artarak devam edecek, çünkü engelli bireyleri seven Türkiye’de bir Cumhurbaşkanımız ve bir de Başbakanımız var” dedi.

Ünüvar, engellilerle ilgili önemli gelişmeleri anlattıktan sonra sorunları anlatırken “Engellilerin bakımını, sağlığını, eğitimini en iyi şekilde sağlayabilirsiniz ama öyle bir nokta vardır ki toplumsal destek gerekir. Bunun için toplumsal algı ve ailelerin bakışı önemlidir. Bunları salt kanunlarla sağlamanız mümkün değildir. Bu sadece Türkiye’nin sorunu değil tüm dünyanın sorunudur” şeklinde ifade etti.

Engelli torununun hikâyesini katılımcılarla paylaşan Ünüvar, “Engelli çocuklarını ve yakınlarını hala toplumdan saklayan siyasetçiler gördüm ama biz öyle yapmadık. Onu sevgiyle büyüttük çok özel imkanlar sağlamadık, ona ilgi gösterdik sevdik, toplumdan saklamadık.  Toplumda herkes bunu aşamıyor. Aslında toplumda eşitsizlikleri körükleyen iki kelime var –daha- ve –en- kelimeleri.. Daha güçlü, daha yakışıklı; en güzel, en tatlı, en iyi koşan, en iyi konuşan.. "Daha" ve "En" kelimeleri toplumda eşitsizlikleri körükleyen en önemli iki tuzaktır ve toplumda herkesin bu tuzaklarla mücadele etmesi gerekmektedir” dedi.

Ünüvar sözlerine destek isteyerek “Ailenin ve toplumun yakın desteğinin çok önemli olduğunu vurgulayan Ünüvar, “ toplumda ön yargıları kıracak olan yine toplumun kendisidir. Burada bizlere dünyanın dört bir yanından gelen herkese çok önemli görevler düşüyor sesimizi daha gür çıkartmalıyız. Eşit vatandaşlık hukukunu koruyacak sesleri herkese duyurmalıyız.  Engelli olma, eşit vatandaş olmaya engel değildir” şeklinde bitirdi.

Daha sonra katıldığı 2. Ulusal Gelişimsel Pediatri Kongresinde de açılış konuşması yapan Ünüvar, Anne karnında engelli olduğu tespit edildiğin bebeğin ve ailesinin yaşadığı sorunları anlatarak “Bebeğin Anne ve Babasına doğru bir yönlendirme yapacak kişilere ihtiyacımız var” dedi.

1995- 1996 yıllarında yapılan bu konudaki yönetmeliğin değiştirilmesi gerektiğini ifade eden Ünüvar” yönetmeliğin değiştirilmesinde birlikte çalışmamız gerekiyor” dedi.

Ünüvar özellikle,
Çocuklar doğduktan hemen sonra rapor verilemediğini verilmesi gerektiğini,

Rehabilitasyon sürecinde çalışanların görev tanımlarının net olarak yapılması gerektiğini,

Engel durumuna ve özelliğine göre eğitim süreci ile alakalı düzenlemelerin yapılması gerekliliğini ifade eden Ünüvar, “İkna edici bilgiler ve raporlarla bu konuda yetkili kişilerin çalışması gerekiyor” dedi.

Ünüvar, “Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımıza ikna edici şekilde bir konu anlatıldığında o problemi çözülmüş bilin,  ikna edici dil ve raporlara ihtiyacımız var” dedi 
Ailelerin  eğitilerek evdeki eşitsizliğin giderilebileceğini yine rehber öğretmenler ve sınıf öğretmenlerinin eğitilmesi gerektiğini ifade eden Ünüvar,

“Bu çocuklar için çok özel okullar bulmak mümkün değil, bunların toplumla entegrasyonu için kendileri gibi engeli olmayan çocuklarla aynı okula gitmesi gerekiyor aynı sınıfı paylaşması gerekiyor” dedi.

Ünüvar bu konuda çalışmalarda “Toplumda ailede parkta evde sokakta okulda eşitsizliği kaldırmak için karar vericilere doğru bilgileri ve uygun çözümleri anlaşılabilir, uygulanabilir ve sürdürülebilir öneriler sunulmalıdır” şeklinde ifade etti.


641 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın