• https://www.facebook.com/necdetunuvar
  • https://www.twitter.com/@necdetunuvar
  • https://www.instagram.com/necdetunuvar
  • https://www.youtube.com/channel/UCjxIt73RTZjCQlvxODKl-mQ

TÜSEB'in Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı görüştü.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar başkanlığında toplanarak, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı görüştü.


TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar başkanlığında toplanarak, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı görüştü. Tasarı, benzer mahiyetteki 3 teklif ile birleştirildi. 


CHP'li milletvekilleri, tasarının alt komisyona gönderilmesini istedi. 

Tasarıyı komisyona sunan Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Türkiye'nin 2023 vizyonu kapsamında, sağlık sektöründeki çok önemli bir adımın görüşülüyor olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

Tasarının, Türkiye'nin sağlık dinamiklerine farklı bir vizyonu kazandıracağını, ancak sağlık hizmetleri açısından geç kalınan bir tasarı olduğunu kaydeden Müezzinoğlu, "1930'lu yıllarda ABD kanser enstitüsünü kurmuş ve bugün 20 enstitüsü olan bir ülke. Türkiye sağlık hizmeti sunumunda yakaladığı başarıyı, sağlığın diğer alanlarında da yakalayacaktır. Bu konuda tüketen değil, aynı zamanda bilimsel üretimleri de yapabilen noktayı yakalaması açısından önemli bir tasarı" dedi. 

Müezzinoğlu, tasarıyla; sağlık AR-GE'sini önemseyen, bu anlamda bilimsel araştırmalar yapan yapılara güçlü destek veren, bu güçlü desteğin altyapısını kuran, bunu koordine eden ve yönlendiren Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı'nın (TÜSEB) kurulacağını kaydetti. 

Dünyada sağlık enstitüleri anlamında her gün yeni gelişmeler olduğunu anımsatan Müezzinoğlu, Türkiye'nin bu anlamda çok daha güçlü ve dinamik olması gerektiğini vurguladı. Müezzinoğlu, gerek kanser gerekse diğer kronik hastalıklardaki artan maliyetlerin her geçen gün yükü artırdığını belirterek, "Türkiye'nin orta gelir tuzağından kurtulması için, katma değeri yüksek ürün ve hizmetlere olan ihtiyacı, sağlık sektörünün bu konuda sunduğu önemli fırsatları değerlendirmesi gerektiğine inanıyorum. 10. kalkınma planındaki 25 öncelikten 23'ünü oluşturan sağlık enstitüleri ve sağlıklı yaşam ve sağlık turizmi konularında bakanlığımıza yüklenmiş olan önemli görev ve sorumluluklar var. Sağlık hizmetine erişimde yakaladığımız başarıyı bu alanda da dünya ile yarışacak noktaya taşımak durumundayız. Bu nedenle TÜSEB'in kurulmasını komisyonumuza getirdik" diye konuştu. 



Sağlık Komisyonunda Türkiye  Sağlık Enstitüleri... paylaşan: necdet-unuvar-5



Tasarıyla kurulacak olan sağlık enstitülerini anlatan Müezzinoğlu, Türkiye Sağlık Bilimleri Üniversitesi de kurulacağını belirtti.

AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç, sağlığa olan ihtiyacın her geçen gün arttığını söyledi. 

TÜSEB'in, bilimsel altyapı oluşturulmasına, ileri ve uzun boyutlu çalışma yapılmasına zemin hazırlayacak bir başkanlık olacağını belirten Kılıç, bütün bunların gelişmiş bir ülke olmanın göstergesi olduğunu söyledi. 

Tasarıyla, öğretim üyeliğinden kendi istekleri ile ayrılarak milletvekili olanların, dönem sonunda üniversiteye dönmek istemeleri halinde, başka üniversitelerde de görev yapabilmelerine olanak sağlayan düzenleme yaptıklarını belirten Kılıç, "Mevcut durumda, kadro şartı aranmaksızın kendi üniversitesine dönebiliyor. Yapılacak değişiklikle, diğer üniversitelere kadro şartları uygunsa gidebilme imkanı getiriliyor" dedi. 

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda görüşülen Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Kurulması ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, alt komisyona sevkedildi. 

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, düzenlemenin "kanser enstitüsü üzerinden gitmenin vatandaşın ilgisi çekeceği" görüşünden yola çıkılarak ele alındığını belirterek, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na, "Konuyu kanser üzerenden tartışmaya açmanız ilkesel olarak doğru değil" dedi. 

Atıcı, kurulması öngörülen Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı için "özerklik" vurgusu yapıldığını, ancak yönetim kurulunun oluşma biçiminin özerklikle alakası olmadığını savurdu. "Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı kurulduğunda zaten can çekişen enstitüler ve zor durumdaki üniversitelere göre, bir imzayla 1 trilyon liraya kadar para verilerek araştırma yapabilecek" diyen Atıcı, bunu gören üniversitelerin araştırma yapmaktan vazgeçeceğini ileri sürdü. 

Atıcı, "Sağlık Bakanlığı üniversitelere savaş açtı demiyorum ama toplayacağınız akademik insanlar, üniversitede değil bu enstitüde görev yapacak. Bu yapı, uzun vadede enstitüleri yok edecek" dedi. 

Tasarının yasalaşmasıyla "Sağlık Bilimleri Üniversitesi"nin kurulacağına işaret eden Atıcı, "Bu üniversite, hastane kurumayacak ama tüm araştırma hastaneleri emrinde olacak. Korkunç bir rekabet ortamı yaratacak. Sağlık Bakanlığı üzerine vazife olmadan tıp fakültesi öğrencisi de yetiştirecek. Bu, Adalet Bakanı'nın hukuk fakültesi kurmasıyla aynı anlama geliyor" görüşünü savundu. 

CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, farklı bir devlet üniversitesi kurulmasının planlandığını, ayrıca Danıştay'ın iptal ettiği bazı hükümlerin yasaya konulduğunu belirterek, tasarının Milli Eğitim Komisyonu'na da görüşülmesi gerektiğini söyledi. 

CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal da getirilen düzenlemenin önemine işaret ederek, sadece sağlıkta değil, yüksek öğrenimde de bir dönem noktası oluşturacağını savundu. Sağlık Bakanlığı'nın görevlerini bir kenara bırakıp başka konularla uğraşacağı izlenimini edindiğini ifade eden Haberal, devletin sağlıkta ve bilimdeki yerini öğrenmek isteğini dile getirdi. Haberal, devletin görevi diğer kurumlarla, üniversitelerle rekabet etmek olmadığnı savundu. 

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, düzenlemenin Türkiye'nin sağlık dinamikleri açsından çok önemli olduğunu, tüm boyutlarıyla kurulacak bir alt komisyonda görüşülebileceğini söyledi. Düzenlemenin temel felsefesinin belli olduğunu, iki günde makul ve ortak noktaların bulunabileceğini söyledi. 

Tasarıyla ilgili eleştirileri de değerlendiren Müezzinoğlu, siyasetin risk almak olduğunu ifade ederek, "Türkiye, ciddi adımlar atacaksa risk de alacaktır. TÜBİTAK'da varolan yetkiler, Sağlık TÜBİTAK'ı şeklinde buraya da geliyor. Olmayan bir şey yeni bir yasal düzenlemeyle getiriyor değiliz. Bilimsel Ar-Ge'de varolan yetkilerin burada olmasında da mahsur olmaz" dedi. 

Müezzinoğlu, bir bilgiyi de Komisyon üyeleriyle paylaşmak istediğini belirterek, Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan'ın AFAD toplantısında başdönmesi geçirdiğini ancak durumunun stabil olduğunu kaydetti. 

Konuşmaların ardından tasarı, alt komisyona sevkedildi.


http://www.meclishaber.gov.tr/develop/owa/haber_portal.aciklama?p1=129334



3301 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın