• https://www.facebook.com/necdetunuvar
  • https://www.twitter.com/@necdetunuvar
  • https://www.instagram.com/necdetunuvar
  • https://www.youtube.com/channel/UCjxIt73RTZjCQlvxODKl-mQ
Ankara, Gazi ve Orta Doğu Teknik Üniversitelerinin Ortak Araştırma Merkezi NÖROM Açıldı

Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) girişimi ile Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ortaklığında hayata geçirilen Nörobilim ve Nöroteknoloji Mükemmeliyet Ortak Araştırma ve Uygulama Merkezi (NÖROM) açıldı.

NÖROM’un açılışı dolayısıyla, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, YÖK üyeleri, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök ve akademisyenlerin katılımıyla tören düzenlendi. Kurdele kesilerek açılışın yapılmasının ardından, program açış konuşmalarıyla devam etti.

YÖK Başkanı Özvar, NÖROM’un kurulmasına yönelik çalışmaların Gazi Üniversitesi koordinatörlüğünde, Ankara Üniversitesi ve ODTÜ ortaklığında 2018 yılında başladığını, 2019 yılında Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının NÖROM projesini destekleme kararı aldığını ve Cumhurbaşkanlığı tarafından yatırım programına dahil edildiğini hatırlattı. Özvar, NÖROM’un bir araştırma merkezi olarak kuruluşunun da YÖK tarafından 18 Kasım 2020 tarihinde onaylandığını anımsattı.

NÖROM’un, disiplinler arası bir anlayışla nörobilim alanında araştırmalar yürütmek ve buradan elde edilecek bilgi ve teknolojiyi toplumla paylaşmayı misyon olarak belirlediğine işaret eden Özvar, bu kapsamda merkezde sağlık, mühendislik, robotik, yapay zekâ, eğitim, temel ve sosyal bilimler alanlarında araştırmalar yürütüleceğini kaydetti. Özvar, böyle bir merkezin kurulmasını, yükseköğretim vizyonu açısından son derece kıymetli bulduğunu da dile getirdi.

“Yükseköğretimde Kalite Odaklı Gelişme Anlayışını Destekleyen Bir Girişim”

Merkezi, son zamanlarda üzerinde hassasiyetle durdukları yükseköğretimde kalite odaklı gelişme anlayışını destekleyen bir girişim olarak gördüğünün altını çizen Özvar, “NÖROM’daki araştırmalar sonucu elde edilecek veriler, bir taraftan somut teknolojilerin geliştirilmesini, diğer taraftan etki değeri yüksek yayınların ortaya çıkmasını mümkün kılacaktır. NÖROM’daki farklı üniversitelerimizin hem iş birliği hem de güç birliği anlayışı ile bir araya gelmesi son derece anlamlıdır. Bu şekilde disiplinler arası araştırmalarda farklı üniversitelerimizin güçlü yönleriyle ortak çalışma yapması mümkün olacaktır” dedi.

“NÖROM’un Yapay Zekâ Çalışmalarına da Büyük İvme Kazandıracağına İnanıyorum”

Günümüzde en fazla tartışılan konuların başında gelen yapay zekâ konusuna da bir parantez açmak istediğini ifade eden Özvar, “Gerek akademik dünyada gerekse sektörlerde bu konuda yoğun bir çalışma yürütülmektedir. YÖK olarak bizler de bu konuda yoğun bir mesai harcıyoruz. Yapay zekâ çalışmalarını önümüzdeki dönemde stratejik bir mesele olarak görüyoruz. Açılan lisans programları ve enstitülerle bu konuda bir atılım gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

NÖROM’un, sunacağı diğer katkıların yanında yapay zekâ çalışmalarına da büyük bir ivme kazandıracağına inandığını dile getiren Özvar, şöyle devam etti:

“NÖROM’un faaliyetlerinin YÖK’ün yapay zekâ vizyonuyla örtüştüğünü ve bu bakımdan merkezimizin yapay zekâ çalışmalarımıza da önemli katkılar vereceğine canı gönülden inandığımı sizlerle paylaşmak istiyorum. NÖROM’da yürütülen projeler ve elde edilecek verilerle sağlıktan mühendisliğe ülkemizin ihtiyaç duyduğu pek çok teknolojinin milli imkânlarla geliştirilmesi mümkün olacaktır. Bunun yanında temel bilimler, eğitim ve sosyal bilimler alanlarında da önemli gelişmeler sağlanacaktır. Bu merkezin göstereceği başarının, benzer başka merkezlerin kurulmasına da ön ayak olacağına inanıyorum. Güzel örneklerin artması, YÖK tarafından diğer üniversitelerde de benzer yapıların kurulmasını beraberinde getirecektir. Bu merkezin teşekkülünde emeği geçen üniversitelerimizi öncelikle kutluyorum. Bu merkezin oluşumuna katkı veren Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı olmak üzere bütün paydaş kurum ve kuruluşlarımıza şükranlarımı sunuyorum.”

“Örnek Bir Yapı”

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da NÖROM’un, üç üniversitenin ortak bir hedef doğrultusunda, kurumsal kimlikle bir araya geldiği örnek bir yapı olduğunu vurguladı. Mandal, “Burada çalışılacak konu, şu an bütün dünyanın üzerinde çalıştığı bir konu. Herkes beyni anlamaya çalışıyor. Niçin anlamaya çalışıyor? Birçok davranışsal bilim; ister buna hukuk anlamında bakın, iktisat anlamında bakın, ister davranış bilimleri açısından bakın insanın hayatını etkileyen beyni ne kadar doğru anlayabiliyorsanız, aynı zamanda onunla ilgili hastalıklar konusunda teşhis ve tedavi yöntemlerini uygulayabiliyorsanız dünyada öncü olmanız mümkün. Bir diğer ifadeyle; şu an burada konuşuyor olduğumuz çalışmalar sadece bugünün değil geleceğin konusu. Ve bu açıdan da bir takip etme noktasından daha çok takip edilebilme imkân ve fırsatını veriyor” diye konuştu.

“Bu Tür Tematik Merkezlerin Sayılarının Çoğalması Gerekir”

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise, dünyadaki bu tür multidisipliner merkezlerin ileri düzey teknolojiyle ve ileri düzey çalışan akademisyenlerle beraber yürüdüğünü ifade etti. Merkezin uluslararası düzeyde çalışmalara ev sahipliği yapacağını aktaran Şeker, bu tür tematik merkezlerin sayılarının çoğalması gerektiğinin altını çizdi.

“Türkiye’nin Yüz Akı Bir Merkez Olacak”

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da uzun süredir emek verdikleri bir projenin hayata geçmiş olmasının mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

Olağanüstü işler yapılacak NÖROM’un Türkiye’nin yüz akı bir merkez olacağına inandığını kaydeden Ünüvar, “Bundan sonra bize düşen en önemli görev, bu işin sürdürülebilirliğini sağlamak. Gazi Üniversitesi ve ODTÜ ile çok yakın bir iş birliğimiz var. Bundan sonraki süreçte, buradan çok iyi ürünlerin ortaya çıkması ve hakikaten Türkiye’nin, dünyanın önemli bilim merkezlerinden birisi olduğunun ispatı niteliğinde çalışmalar için aynı desteğin, gayretin devam etmesi gerektiği kanaatindeyim” ifadelerini kullandı.

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök ise, NÖROM’un sadece ulusal boyutta değil, uluslararası alanda da Türkiye’nin bilimine, araştırmasına çok büyük katkıda bulunacağını kaydetti.

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız da NÖROM’un kurulmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, merkezin hayırlı olması temennisinde bulundu.

Açılışta, YÖK Üyesi ve NÖROM Müdürü Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay Belen de merkezle ilgili bilgi verdiği sunumunu gerçekleştirdi. Belen, NÖROM’un sağlık, mühendislik, robotik, yapay zekâ, eğitim, temel ve sosyal bilim alanlarındaki araştırmacıların çok disiplinli beyin araştırmalarını gerçekleştirmesini sağlayacak ulusal bir nörobilim mükemmeliyet merkezi olarak kurulduğunu ifade etti.

Merkezin, nörobilim alanında öncü araştırmalarla bilgi ve teknolojiyi üretmek, yenilikçi ve nöroteknolojik beyin araştırmaları için ulusal bir çatı oluşturmak ve sürdürülebilir nörobilim ekosistemini sağlamak amacıyla faaliyete geçtiğini aktaran Belen, “Moleküler ve hücresel düzeyde mikro araştırmalar, işlevsel beyin görüntüleme verileri, hesaplamalı nörobilim araştırmaları ile harmanlanıyor ve nöroteknolojik ürün ve uygulamaları hayata geçiriyor. Hedeflerimiz arasında beyin hastalıkları için biyobelirteçler, yeni ilaç hedefleri, nöroteknolojik ürünlerin oluşturulması, beyin ağ sistemlerini temel alan yapay zekâ uygulamaları, makine-insan etkileşimleri, sistem ve hastalık modelleri, nöropsikiyatrik bozukluklarda beyin-bağırsak etkileşimi gibi daha bütünsel bir bakış açısını içeren hedeflerimiz var” diye konuştu.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve törene katılanlar, konuşmaların ardından merkezi gezerek, çalışmalar hakkında bilgi aldı.

  
94 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın