• https://www.facebook.com/necdetunuvar
  • https://www.twitter.com/@necdetunuvar
  • https://www.instagram.com/necdetunuvar
  • https://www.youtube.com/channel/UCjxIt73RTZjCQlvxODKl-mQ
Afete Hazır Üniversite “Ankara Üniversitesi”

Ankara Üniversitesi Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (AFAM) tarafından “Afete Hazır Üniversite” temasıyla “Afet Sorumluları Toplantısı” gerçekleştirildi.

Eczacılık Fakültesi 50. Yıl Salonu’nda rektör, rektör yardımcıları, dekanlar, enstitü ve meslek yüksekokulu müdürleri ile birimlerin afet ve acil durum temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, açış konuşmasında, “Afete Hazır Üniversite” başlığının son derece önemli olduğunu, üniversitelerin de afete hazır hale gelmesi gerektiğini kaydetti.

Yakın zamanda yaşanan ve “asrın felaketi” diye nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlere dikkat çeken Ünüvar, 11 vilayeti etkileyen felaketin milyonlarca vatandaşı yakından ama bütün Türk milletini derinden etkileyen bir afet olduğunu kaydetti. Ünüvar, “Bu depremlerde 50 bin 500 civarında vatandaşımız hayatını kaybetti, pek çok vatandaşımız evini, iş yerini kaybetti. Yıllardır yaşadığı mekânlardan uzaklaşmak durumunda kaldı. Üniversiteler de bu çerçevede çok yoğun bir şekilde bu etkiyi hissetti, halen de hissetmeye devam ediyor” dedi.

Ankara Üniversitesinin deprem sonrası kendisine verilmiş bir görev olmamasına rağmen diş tedavisinden kuaför hizmetine, yemek dağıtımından psikososyal destek ve üniversite hazırlık kursuna kadar 80 civarında iş yaptığının altını çizen Ünüvar, şöyle devam etti:

“’Depremin akut dönemi atlatıldıktan sonra, ‘Neler yapabiliriz, neler yapmalıyız, afetlerden önce ne tür tedbirler almalı, afet sırasında ve sonrasında nasıl davranılması gerekir ve toplumun nasıl bilinçlendirilmesi gerekir, oraya gönderilen yardım malzemelerinin nasıl yerine ulaştırılması gerekir?’ şeklinde topluma karşı sorumluluklarımızın ne olması gerektiğine dair kafa yorduk ve bu çerçevede ‘Ankara Üniversitesi olarak afete nasıl daha hazır hale gelebiliriz’ diye bir çalışma yaptık. Bugünkü toplantı da AFAM tarafından düzenlendi. Bununla biz üniversite olarak toplumsal bilinçlenmeyi ve üniversite olarak topluma karşı vazifelerimizi bir kez daha ortaya koymayı, bundan sonraki dönemde ne yapılması gerektiğine dair adımlarımızla ilgili sağlıklı bir tartışma oluşturmayı düşünüyoruz. Pek çok nokta konuşulacak.”

Ankara Üniversitesinin üniversiteler arasında deprem sonrası hem maddi hem manevi hem de psikososyal anlamda en iyi çalışan üniversite olduğunu kaydeden Ünüvar, şunları söyledi:

“Depremle en iyi mücadele eden; depreme karşı vatandaşımızın, oradaki devletimizin yaptığı hizmetlerin yanında en fazla duran üniversitelerin başında Ankara Üniversitesi geliyor. Ancak, halen ona rağmen ‘keşke’ dediğim şeyler var mı? Var. İşte o keşkeleri azaltmak belki de bu afete hazırlık toplantısının en önemli unsurlarından birisidir. Afete hazırlık toplantısı, bundan sonraki afetlerde daha az ‘keşke’ diyebileceğimiz nitelikteki çalışmalar olacak.”

Daha sonra AFAM Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Nehir Varol, “Üniversite Yerleşkelerinde Afet Risk Yönetimi” başlıklı sunumunu yaptı.

Program, ikinci oturumda, swot analizi, ihtiyaç analizi, ekip çalışması ve mevcut durumun değerlendirilmesiyle sona erdi.

  
34 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın