• https://www.facebook.com/necdetunuvar
  • https://www.twitter.com/@necdetunuvar
  • https://www.instagram.com/necdetunuvar
  • https://www.youtube.com/channel/UCjxIt73RTZjCQlvxODKl-mQ
Kalbinize dikkat edin!
Tüm dünyada farkındalık oluşturmak ve insanlara kalp sağlığının önemini anlatabilmek için Eylül ayının son pazar günü Dünya Kalp Günü olarak bilinir ve bireylerin dikkati çeşitli etkinliklerle bu alana çekilmeye çalışılır.

İnsan vücudunda her organın görevi sağlıklı bir birey için önemlidir.

Kalp diğer organlardan çok farklıdır. Tüm organlara, dokulara ve hücrelere enerjilerinin, oksijenlerinin transferini sağlayan kan sıvısının vücut içesinde inanılmaz hassas şekilde taşınmasını sağlar. Farklı bir deyişle mekanik çalışan adeta vücudun güçlü bir pompasıdır.

Dünyada her yıl 18 milyona yakın insanın hayatını kaybetmesine sebep olan hastalıkların başında Kalp ve Damar Hastalıkları gelmektedir.
Sağlığın tanımı; ruhen, bedenen ve sosyal yönden tam  bir iyilik halinin 3 altın kuralı Spor,Sağlıklı beslenme ve başta sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmaktır. Bu kurallara dikkat edilerek kalp hastalıklarının  %80 nin önlenebileceği bilimsel araştırmalarda öne çıkmaktadır.

Biz insanlar tüm dünyada  kalbin ​fizyolojik ​görevlerini çok iyi biliyor ve ayrıca kalbe ruhsal, psikolojik görevlerde yüklüyoruz.

“Kalbim dayanmıyor”, “Kalbim kırıldı” gibi deyimler kalbe yüklediğimiz psikolojik ve ruhsal görevlerin en büyük kanıtıdır. Kalbimiz heyecanlandığımızda, korktuğumuzda veya mutlu olduğumuzda beynimizden aldığı emirlerle hızlanır ve tüm organlarımıza, hücrelerimize enerjiyi ve oksijenin daha fazla ulaşmasını sağlar.

Hükümetimizin toplum sağlığı ile ilgili yaptığı çalışmaların yanı sıra özellikle Obezite,  sigara ve madde bağımlılığı ile mücadele konusunda daha da ön plandadır.

Bu politikalar sonucunda toplum olarak her bireyin bu alanda bilinçlendiğini gün geçtikçe mutluluk içer​i​sinde görüyoruz.
Bu önemli günler sağlığımızı tekrar kontrol etmek anlamında duyarlılığı artırmaktadır Bu sebeple yaşantımızı ve sağlığımızı mutlaka her zaman gözden geçirmeliyiz.
 
Bu yazıyı iki dakikada okuduğunuzu varsayarak şuan dünyada istatistiki verilere göre bu yazıyı okuduğunuzda ortalama 68 kişi Kalp ve Damar Hastalıklarından hayatını kaybetmiştir.

Yapay olarak bir kalbin üretimi mümkün olmadığını, bir gün bizlerinde organ nakline ihtiyacımız olabileceğini vurgulayarak bu önemli günde organ bağışı hususunda da durup düşünmenizi özellikle vurgulamak isterim.

Bu vesile ile tüm insanlara tıbbi ve manevi kalp sağlığı diler, kalben sağlıklı uzun ömürler teme​​ni ederim. 


Prof. Dr. Necdet ÜNÜVAR
Adana Milletvekili

Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı

 
  
1328 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın