• https://www.facebook.com/necdetunuvar
  • https://www.twitter.com/@necdetunuvar
  • https://www.instagram.com/necdetunuvar
  • https://www.youtube.com/channel/UCjxIt73RTZjCQlvxODKl-mQ
1-7 Nisan Kanserle Savaş Haftası
Kanser çağımızın en korkunç hastalıklarından birisidir. Fakat kanserden korunma ve kurtulma hususunda insanlar biraz bilinçli olsalar, o kadar korkulacak bir hastalık olmadığı görülür. Kanser, Dünya ülkeleri ve ülkemizde bilinen ölüm sebepleri arasında Kardiyolojik rahatsızlıklardan hemen sonra gelir.

Bu sebepten dolayı 1983 yılından beri Nisan ayının ilk haftasında, ülkemizin her tarafında kanser konusundaki farkındalığı artırmak için “Kanser Haftası” etkinlikleri kapsamında Kanser ile ilgili insanlarda farkındalık ve bilinç düzeyinin artmasını sağlamak, kansere karşı mücadelede doğru bilgilerin herkese ulaşmasını sağlamak amacıyla etkinlikler düzenlenmektedir.

Kanser değişik organlarda hücrelerin kontrolsüz çoğalmasından oluşan, klinik görünümü, tedavisi ve yaklaşımı birbirinden farklı olan bir hastalıklar grubudur. Kanser %90 oranında çevresel, %10 oranında ise genetik faktörlere bağlı oluşmaktadır. Çevresel faktörler arasında da tütün, obezite, sağlıksız beslenme, aşırı tuz kullanımı, alkol ve enfeksiyöz hastalıklar en önemli faktörler arasındadır.

Dünya genelinde kanserlerin en az üçte biri önlenebilir, bir diğer üçte biri ise taramalar ile erken teşhis edilip tedavi edilebilir kanserlerdir. Türkiye Ulusal Kanser Kontrol Programını dünya genelinde ilk başlatan ülkeler arasındadır.

Kanser kontrolünde en önemli yapıtaşı elinizde doğru, tam ve güvenilir veri olmasıdır. Dünya nüfusunun aktif kanser kâğıtçılığı açısından sadece %8’i takip edilirken, 2013 yılında ülkemizde kapsayıcılık %50’ye ulaşmıştır. Bu amaçla Sağlık Bakanlığı kanseri halk sağlığı sorunu olarak benimsemiş ve Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM), kanser tarama hizmetleri ücretsiz olarak verilmektedir. 2014 yılında kurulumu bitecek olan yeni merkezlerimiz ile her ilde en az 1 tane olmak üzere toplam KETEM sayısı 134’e yükseltilmesi ve Mobil KETEM Merkezlerinin de açılmasıyla 81 ilimizde de aktif kanser kayıt merkezi hizmetleri başlayacak ve kapsayıcılık %100 ulaşılacaktır.

Ayrıca, kanserle mücadele eden ve ağır tedaviler alan hastalara rahat ettirebilmek, her türlü ihtiyacını karşılayabilmek, fiziksel, ruhsal ve psikososyal yönden destek olabilmek amacıyla hayata geçirilen Palyatif Bakım Üniteleri yurt genelinde yaygınlaştırılmaktadır.

Kanser hastalığı ile mücadele tüm Dünya Ülkelerinin ortak çalışması gereken bir konudur.  Halkımızın ve tüm insanlığın Kanserin yok edildiği bir Dünya da yaşaması dileği ile herkese sağlıklı bir yaşam dilerim.

 
Prof. Dr. Necdet ÜNÜVAR
 Adana Milletvekili
Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı
  
1899 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın