• https://www.facebook.com/necdetunuvar
  • https://www.twitter.com/@necdetunuvar
  • https://www.instagram.com/necdetunuvar
  • https://www.youtube.com/channel/UCjxIt73RTZjCQlvxODKl-mQ
24 Mart Dünya Tüberküloz (Verem) Günü
Her yıl 24 Mart Dünya Tüberküloz günü olarak bilinir. Toplumda farkındalık oluşturmak adına dünyada ve ülkemizde Tüberküloz (Verem) hastalığı hakkında toplumları bilgilendirici etkinlikler düzenlenir.

Bilimsel çalışmalar bu hastalığın 4000 yıldır insanoğlunu tehdit eden önemli bir hastalık olduğunu göstermiştir. Çağımızda sevindirici olan ise başta toplumu bilinçlendirmek için düzenlenen eğitimler ve gelişen teknoloji bu hastalığın görülme oranlarını ülkemizde olduğu gibi dünyada da minimumu seviyede tutmaktadır.

Tüberküloz yani verem; solunan hava ile akciğerlere giren Tüberküloz basilinin (mikrobunun) yol açtığı, asıl olarak akciğerlerde yerleşen fakat kan ve lenf yolu ile tüm vücuda dağılabilen çeşitli bölgelerde hastalık oluşturduğu önemli mikrobik bir hastalıktır.

Dünyada etkenin bilindiği ve tedavisi mümkün olan hastalıkların başında verem hastalığı gelir.

Tedavi edildiğinde yüzde yüz kalıcı şifa ile sonuçlanmasına rağmen, yanlış tedavi ya da zamanında tedavi edilmemesi öldürücü olabilmektedir.
Dünyada her yıl 10 Milyon kişi bu hastalığa yakalandığı bilinmekte ve bir milyondan fazla insan bu hastalık sebebiyle vefat etmektedir.

Türkiye’de yılda yaklaşık 13-14 bin yeni verem hastası ortaya çıkmaktadır. Yeni tespit edilen tüberküloz hasta sayısı her yıl yaklaşık %6 oranında azalmaktadır. 2005-2006 yıllarında Türkiye genelinde yaklaşık 21.000 tüberküloz vakası varken 2012 yılında kayıtlı toplam tüberküloz vaka sayısı14.691’e düşmüştür.  Hastaların  %64’ünde akciğer tüberkülozu varken, %36’sında akciğer dışındaki organlar (lenf bezleri, plevra, kemik, böbrek, beyin vb.) tutulmuştur. Hastaların %1,8’i yabancı ülke doğumlu hastadır.
  
Sağlık Bakanlığımız toplum sağlığı merkezi verem birimleri (verem savaşı dispanseri), tüberküloz tanı laboratuvarları ve diğer sağlık kurum ve kuruluşları ile verem kontrolü hizmetlerini titizlikle sürdürmektedir.

Çocukları veremden korumak için doğumdan 2 ay BCG Aşısı sonra Aile Sağlığı Merkezleri ve Toplum Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz yapılmaktadır. Ayrıca toplumu veremden korumanın en etkili yolu, bulaştırıcı verem hastalarının erkenden bulunması ve tedavi edilmesidir. Verem hastalığına yakalananların aileleri ve temaslıları da toplum sağlığı merkezleri verem birimlerine (verem savaşı dispanseri) davet edilerek kontrol edilmektedir. Bulaştırıcı olan hastaların yakın çevresindekilere koruyucu ilaç tedavisi verilmektedir. Ülkemizde verem hastalığının teşhis ve tedavisi ücretsiz olarak yapılmaktadır. Dirençli vakalar da dâhil tüberküloz hastalarının tedavisinde kullanılan bütün tüberküloz ilaçları Sağlık Bakanlığımızca temin edilerek ücretsiz olarak hastalara ulaştırılmaktadır. İlaç tedavisine başlandıktan 15-20 gün sonra bulaştırıcılık büyük oranda yok olmaktadır.

Bu vesileyle bu günü iyi değerlendirmeli, özellikle bu hastalık ve korunma yöntemleri hakkında farkındalığı arttırıcı çalışmalardan faydalanmalı ve destek olmalıyız.

Tüberküloz (Verem) Hastalığı hakkında insanoğlu her türlü bilgiye ve tecrübeye sahip olması sayesinde kontrol altında tutulduğu herkesçe aşikârdır. Bir sonraki aşama ise buradan yola çıkacak olursak Ülkemizde ve Dünyada bu hastalığı eradike etmek yani yok etmek için çalışmak olmalıdır.

 Halkımıza tüm bulaşıcı hastalıklardan uzak, sağlıklı bir hayat dilerim.

 

 

Prof. Dr. Necdet ÜNÜVAR

Adana Milletvekili
Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı
  
2604 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın