• https://www.facebook.com/necdetunuvar
  • https://www.twitter.com/@necdetunuvar
  • https://www.instagram.com/necdetunuvar
  • https://www.youtube.com/channel/UCjxIt73RTZjCQlvxODKl-mQ
4 Şubat Dünya Kanser ile Mücadele Günü
Her yıl 4 Şubat Günü “Dünya Kanser Günü” olarak bilinir ve  Kanser ile ilgili insanlarda farkındalık ve bilinç düzeyinin artmasını sağlamak, kansere karşı mücadelede doğru bilgilerin herkese ulaşmasını hedeflemek amacıyla dünya genelinde kutlanmaktadır.

Uluslararası Kanser Kontrolü Birliği (UICC)’nin 04 Şubat 2014 Dünya Kanser Günü için “Doğru Bilinen Yanlışlar” teması seçilmiş ve web sitesinde de yayınlanmıştır.  

Kanser, Dünya ülkeleri ve ülkemizde bilinen ölüm sebepleri arasında Kardiyolojik rahatsızlıklardan hemen sonra gelir.



2012 yılında 14,1 milyon yeni kanser vakası gelişmiş ve 8,2 milyon kansere bağlı ölüm vakası görülmüştür. Özellikle en fazla tanı konulan ve en fazla ölüm ile sonuçlanan kanser türü Akciğer Kanseridir.  

Kanser %90 oranında çevresel, %10 oranında ise genetik faktörlere bağlı oluşmaktadır.

Çevresel faktörler arasında da tütün, obesite, sağlıksız beslenme, aşırı tuz kullanımı, alkol ve enfeksiyöz hastalıklar en önemli faktörler arasındadır. Son yıllarda giderek artan obesitenin de önümüzdeki yıllar içerisinde meme kanserinde olduğu gibi, genel kanser tiplerinin sıralamasını değiştireceği planlanmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü elde ettiği yeni istatistiklerde kadın kanserlerine özellikle dikkat çekilmiştir. Dünya genelinde kadınlarda en sık görülen kanser türü meme kanseri olmuştur. Kadınlarda meme kanser görülme oranları bir önceki tahminlere göre %20, meme kanserinden ölümlerin ise %14 arttığı özelikle görülmektedir. Meme kanseri kadın kanserleri içinde en fazla görülen ve en fazla ölüme neden olan kanserdir. Dünyada kanser olan her 4 kadından biri meme kanseridir. Meme kanserini yaşam koşullarının değişmesinin büyük etkisi olduğu ve erken tanı ile hastalığın artması ve ölümlere neden olmasının önüne geçilebildiği görülmektedir.
  
Dünya genelinde kanserlerin en az üçte biri önlenebilir, bir diğer üçte biri ise taramalar ile erken teşhis edilip tedavi edilebilir kanserlerdir.

Ülkemize bu konuda bakıldığında istatistiki verileri gösteriyor ki diğer Dünya ülkelerinde olduğu gibi Erkeklerde Akciğer, kadınlar arasında meme kanseri ilk sıralarda yer almaktadır.
Türkiye Ulusal Kanser Kontrol Programını dünya genelinde ilk başlatan ülkeler arasındadır.

Dünyada ve Türkiye’de kanserin önemli bir kısmı önlenebilen kanserlerdir. Özellikle ülke verilerimiz değerlendirildiğinde tütün ve obesite ile mücadele programları kanser kontrolünün en önemli programlardır.

Sağlık Bakanlığı Kanseri Halk Sağlığı sorunu olarak benimsemiş ve Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM),  Kanser tarama hizmetleri ücretsiz olarak verilmektedir.  2013 yılı itibari ile her ilde en az 1 tane olmak üzere toplam KETEM sayısı 134’e yükselmiştir. Mobil KETEM Merkezleri de 2014 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından hizmete sunulacaktır.
Türkiye’de uluslararası standartlara göre uygulanan tedavilere bütün vatandaşımız kolayca ve ücret ödemeden ulaşabilmektedir.

Ayrıca, kanserle mücadele eden ve ağır tedaviler alan hastalara rahat ettirebilmek, her türlü ihtiyacını karşılayabilmek, fiziksel, ruhsal ve psikososyal yönden destek olabilmek amacıyla hayata geçirilen Palyatif Bakım Üniteleri yurt genelinde yaygınlaştırılmaktadır.

Kanser hastalığı ile mücadele tüm Dünya Ülkelerinin ortak çalışması gereken bir konudur.  Halkımızın ve tüm insanlığın Kanserin yok edildiği bir Dünya da yaşaması dileği ile herkese sağlıklı bir yaşam dilerim.
 
Prof. Dr. Necdet ÜNÜVAR
 Adana Milletvekili
Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı
  
2617 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın