• https://www.facebook.com/necdetunuvar
  • https://www.twitter.com/@necdetunuvar
  • https://www.instagram.com/necdetunuvar
  • https://www.youtube.com/channel/UCjxIt73RTZjCQlvxODKl-mQ
“Ağız , Diş Sağlığı Haftası ve Diş Hekimleri Günü”
İnsan Vücudunun, Enerji kaynaklarının giriş kapısı ağız ve dişlerimizdir. Tükürük bezlerindeki salgılarda amilaz enziminin varlığı sayesinde sindirim direk ağızda başlar. Vücut enerji kaynağını işlevlerini sürdürebilmesi için, bu kapıya ihtiyacı vardır.

Vücudun enerji kaynağının kapısı temiz tutulmalı, temizliğine ve sağlığına dikkat edilmelidir. Vücudun sağlığının korunması ağız ve diş sağlığı ile başlar.

Hekimlik zor meslekler arasındadır, hekimleri sınıflandırdığımızda en çok beceri isteyen hekim sınıfında diş hekimlerinin yer aldığını görürüz. Saatlerce ayakta, heykel tıraş titizliğinde hastalarının tedavilerini yapmak zor ve yorucudur. Bu sebepten Diş Hekimlerinin çalışma şartları zor ve ağırdır.

Diş hekimliği eğitimi 22 Kasım 1908 tarihinde başladığında bu tarihi kapsayan haftaya Ağız ve Diş Sağlığı haftası olarak ve belirtilen tarihte Diş Hekimleri günü olarak anılır. Bu tarihte Osmanlı Tıp Fakültesi Dişçi mektebi kurulmuştur. Cumhuriyetin ilanında hemen sonra Tıp Fakültesinden ayrılarak, İstanbul Diş Fakültesi olarak eğitimlerine devam etmiştir.

Ülkemizde Ağız ve Diş Sağlığı konusunda koruyucu tedbirler alınması konusunda son 10 yılda büyük yollar kat etmiştir. Sağlık Turizminde Ülkemizin başarılı olduğu alanlarından birisi arasında yerini de almıştır. Yurtdışından çok fazla sağlık turisti diş tedavisi için ülkemize gelmektedir.
Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de 20 bin diş hekimi Türkiye’de hizmet vermektedir. 8 bin diş hekimi devlet ve üniversitede görev alırken 12 bin diş hekimi özel sektörde görev almaktadır. ÖSYM’nin İstatistiklerine baktığımızda her yıl diş hekimliği fakültelerinden ortalama 1000 diş hekimi mezun olduğunu da görüyoruz. Öğretim üyesi başına düşen diş hekimi sayı ortalama 8 civarında seyretmesi de Türkiye’de diş hekimi kalitesini artırdığı kanaatindeyim.

Diş hekimleri Sağlık Bakanlığı eski mevzuatında hangi sınıfta yer aldığı konusunda bazı problemler yaşarken 2011 yılında yapılan düzenlemeyle Hekim sınıfında yer alıp performans sistemiyle de gelirleri artırılmıştır. Tabi ki Hekimlik mesleğinde becerisi en üstün olması gereken bu kişiler için yeterli değil. Sağlık Bakanlığı bu konularda çalışmalarını devam ettirmekte olup, diş hekimlerinin şartlarını iyileştirmeye devam edecektir.
Toplumda bilinç gün geçtikçe arttığının en büyük göstergesi rutin kontrollere diş hekimine giden insan sayısının artmasıdır.

Tüm diş hekimlerimizin, diş hekimleri gününü kutlar, herkese ömür boyu sağlıklı bir Ağız ve Diş Sağlığı dilerim.




Prof. Dr. Necdet ÜNÜVAR
Adana Milletvekili
Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı

  
2338 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın