• https://www.facebook.com/necdetunuvar
  • https://www.twitter.com/@necdetunuvar
  • https://www.instagram.com/necdetunuvar
  • https://www.youtube.com/channel/UCjxIt73RTZjCQlvxODKl-mQ
8-21 NİSAN İNTERNET HAFTASI

“8-21 NİSAN İNTERNET HAFTASI” 

Binlerce yıllık tarihsel akışın sadece son yüzyılına sığan teknolojik gelişmeler, Sanayi Çağını geride bırakmış ve Dünya Bilgi Çağı’na hızla girmiştir.

Dünya; bireysel, toplumsal ve yönetsel her alanda bilgi ve iletişim teknolojilerinden fazlasıyla faydalanmaktadır.

Geliştiği ilk yıllarda, bilgisayarlar arası köprü vazifesi gördüğünden adınıa bu sebepten kaynaklı olsa gerek “internet” denilmiştir.

İnternet çalışmaları 1969 yılında ilk defa ABD Savunma Bakanlığı ile  başlamış, 1983 ve 1986’da hızlı ivmeler kazansa da 1989 yılına kadar halka açık değildi. 1989 da halka açılması ile birlikte 1990 yılında ilk defa ticari anlamda kullanılmaya başladı.  

20 Yıl önce 12 Nisan tarihinde Türkiye ilk defa internet kavramı ile tanıştı. İlk defa ODTÜ  laboratuvarların da yeni kurulan internet sitelerine bağlanmaya çalışıldı. Daha sonra Üniversiteler arasında yaygınlaştı. İlk kullanıldığında 64kbit/saniye hızda olması bile bugün işyerimizde ve evimizde kullandığımız internet hızlarını düşününce çok yavaştı.

90 lı yıllarda yoğun bilgi paylaşımı işi gerçekleştirilirken “veri/bilgi ağı” halindeydi. 2000’li milenyum lu yıllarda sosyal ağlar, multimedya paylaşım platformları ile birlikte insanlar arasında iletişim ve paylaşımları arttırdığı için “insanların ağı” ve son olarak günümüzde de bilgisayarlarla birlikte bir çok başka cihazların bu ağlara dahil olması ile de “her şeyin ağı “ haline geldi.

İnsanların bir kısmı İnternet ne işe yarayacak dedi. Bazıları ise şüpheyle yaklaşmasına rağmen günümüzde artık yediden yetmişe herkes biliyor ki hayatımızı kolaylaştıran tüm elektronik sistemler İnterneti alt yapı olarak kullanmaktadır.

1993 yılında çok yavaş diyebileceğimiz bir internetle bağlantı kurarken günümüzde Türkiye fiber optik sistemlerle Asya’dan Avrupa’ya veri geçişini sağlayacak merkez olma projeleri ile gündeme gelmektedir. 1993 yılında PTT aracılığı ile bağlantı sağlanırken günümüzde birçok özel internet sağlayıcı firma ve hatta cep telefonu operatörleri ile hizmet sunulmaktadır

Bilişim ve İnternet beraberinde getirdiği fırsatlarla birlikte sakıncaları da beraberinde getirdi. Bu sebepten internet fırsat penceresinden bakıldığında büyük bir fırsat, risk penceresinden bakıldığında ise risk olarak görülmektedir.

İnternet ülkemiz ve dünya için artık vazgeçilmez bir kavram. Hayatımızın her alanında kullanıyoruz. Cep telefonunda, Bankacılık işlemlerinde, sosyal ağlarla iletişimde, evler de kullandığımız televizyonlarımızda hayatın her yerinde.

İnternetin ve bilişimin hızlı gelişmeleri sonucu sağlık, eğitim, bireysel, toplumsal, yönetsel ve ekonomik perspektiflerinin incelenmesi ve bahse konu boyutlarının karar vericilerin gündemine alınması için Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında 2012 yılında araştırma komisyonu kuruldu. Kamuoyunda Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu (BİAK) olarak anılan araştırma komisyonu Bilişim ve İnterneti her boyutu ile araştırmış ve değerlendirmeye çalıştı.

İnternet ve Bilişimin gelişim kronolojisinde altın harflerle yerini alan bu çalışma Türkiye’de ve hatta Dünyada derli toplu ve kapsamlı en önemli çalışmalardan biri oldu.  

Türkiye genç ve üretken nüfusu ile bilişimi buluşturduğu oranda 2023 hedeflerine çok daha kolay ulaşacaktır.

İnternetin Türkiye ile tanışmasının 20 . yılında, hızla gelişen ve ilerleyen bilişim ve internet konularında ülkemizin güvenle ve emin adımlarla ilerlemesi dileklerimle internet haftasını kutluyorum.

 

 

Prof. Dr. Necdet ÜNÜVAR

Adana Milletvekili

Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı

Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu Başkanı

  
5399 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın