• https://www.facebook.com/necdetunuvar
  • https://www.twitter.com/@necdetunuvar
  • https://www.instagram.com/necdetunuvar
  • https://www.youtube.com/channel/UCjxIt73RTZjCQlvxODKl-mQ
Yeşilay Haftası

 


Gençlerimizi her türlü kötü alışkanlıktan korumak için  5 Mart 1920 ‘de merkezi İstanbul’da yer alan  “Hilâl-i Ahdar” adında cemiyeti kuruldu. Daha sonra Yeşil Hilal, Yeşilay şeklinde adı değişti. Sonraki yıllarda ise günümüzdeki adını Türkiye Yeşilay Cemiyeti olarak aldı.

  Yeşilay, madde bağımlılığı ile mücadele eden ve bütün zararlı alışkanlıklardan halkın ve en önemlisi gençlerin korunması için yaptığı çalışmalarla kamuya yararına çalışan , gönüllülük esaslı  bu sebeple de “Kamuya Yararlı Cemiyetler” arasında yer alır.

Her yıl 1- 7 Mart tarihleri Yeşilay Haftası olarak kutlanmaktadır. Yeşilay, amacını duyurmak için her yıl Yeşilay haftasında çeşitli etkinlikler düzenlemektedir.

Bu haftada öne çıkan konuların başında madde bağımlılığı gelmektedir.

Madde bağımlılığı sadece ülkemizin sorunu değil tüm dünyanın başta gördüğü ciddi problemler arasındadır. Bu problem tüm yaş gruplarını kapsadığı gibi özellikle gençler arasında yaygın olduğu açıkça ortadır. Madde bağımlılığı, biyolojik ,ruhsal ve sosyal boyutları olan ciddi bir sağlık sorunudur. Madde bağımlılığına sebep olan maddeler başta tütün, alkol , uçucu  maddeler ve uyuşturucu maddelerdir. Uyuşturucu diye tanımlanan maddelerin kullanımı diğer maddelere göre azda olsa hem bireysel hem de toplumsal alanda etkileri oldukça yıkıcıdır.

Madde bağımlılığı sorunu  şiddet, suç ve AIDS başta olmak üzere, bulaşıcı hastalıklar ve soysal çöküntüler olarak sonuçlarını gruplandırabiliriz.

Birleşmiş Millet Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) 2005 te yayınladığı raporda her geçen yıl madde bağımlılarının %80 arttığını ifade etmesi tüm dünyada insanların büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu resmi bir kanıtıdır. Bu raporda Dünya  Uyuşturucu ticaretinden sağlanan gelirin hacminin bir çok ülkenin ekonomisinden büyük olması, bu konun ne derece önemli olduğunu göstermektedir.

Ülkemiz dünya uyuşturucu ticaretinde köprü niyetiyle kullanılmaya çalışılması Devletimize büyük görevleri de yüklenmesini de beraberinde getirmektedir. Sadece ülkemizi değil tüm dünyayı bu tehlikeden korumak açısından ülkemiz güvenlik güçleri bu konuda yoğun bir çalışma ve caba sarf etmek zorunda kalmaktadır.

Tüm sağlık problemlerinde olduğu gibi, madde bağımlılığında tedavi maliyetleri, korunma maliyetlerinden çok yüksektir. Madde Bağımlılığı ile bireysel mücadele önemlidir ancak topyekün mücadele daha etkilidir. Kimse bu problem bana uzak diye düşünmemeli, toplum fertleri bu konuyu her an kapımızı çalabilecek bir problem olarak görmeli ve toplumsal sorumluluklarını yerine getirmelidir. Yeşilay haftası da bu sorumluluklarımızı hatırlamamızı sağlayan önemli günler ve haftalardan birisidir. Bu hafta düzenlenen etkinlikler sayesinde insanlar bilinçlendirilmeye çalışılmaktadır.  

Özellikle Başkanı olduğum 23. yasama yılında Madde Bağımlılığı İle Mücadele ile ilgili Araştırma Komisyonunun raporu bu mücadelede önemli katkı sağlamış madde kaçakçılığı ve kullanımın konusunda  önemli tespitler ve önerilerde bulunmuştur. Komisyonumuz bu konuya sadece ahlaki ve adli açıdan bakmamış, konunun sağlık, toplumsal huzur ve terörle yakın ilişkisini de irdelemiştir.

Geçen aylarda çıkan 2012 TUBİM raporu gösteriyor ki madde bağımlılığı tüm dünyada olduğu gibi bizim ülkemizde de çocuklar ve gençler için önemli bir sorundur. Bu konuda başarı, toplumun mücadeleye tam dahil olmasıyla mümkündür.  Başta da ifade ettiğimiz gibi bu konuda topyekün mücadele gereklidir. Bu sebeple Yeşilay haftası gibi önemli günleri fırsat bilerek topluma bu konuda bilgilendiren bilinçlendiren etkinliklere mutlaka katılmalı ve toplum olarak bu konuda mücadelemize devam etmeliyiz.  

Prof.Dr.Necdet ÜNÜVAR

Adana Milletvekili

Sağlık,Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı



  
4317 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın