• https://www.facebook.com/necdetunuvar
  • https://www.twitter.com/@necdetunuvar
  • https://www.instagram.com/necdetunuvar
  • https://www.youtube.com/channel/UCjxIt73RTZjCQlvxODKl-mQ

Prof.Dr.Necdet ÜNÜVAR'ın Madde Bağımlılığı Hakkında Genel Kurul Konuşması

 NECDET ÜNÜVAR (Adana) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; HDP grup önerisinin üzerinde konuşmak üzere AK PARTİ Grubu adına söz almış bulunuyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.
    Değerli arkadaşlar, uyuşturucu konusu gerçekten son derece önemli. Sadece bugünü değil, yarını da çok yakından ilgilendiren önemli bir halk sağlığı problemi. Gerçekten her gün konuşulsa yeridir. Her an gündemimizde olması gereken çok önemli bir husus. Tabii, olay sadece kaçakçılık veyahut da farklı sosyal sorunlara yol açma boyutuyla gündeme geliyor ama esasında sağlık açısından, kamusal problemler açısından, sosyal, hukuki, idari yönler açısından, terör açısından, hatta kadına şiddet, sağlıkta şiddet, sporda şiddet gibi konulardaki en önemli etken maddeler açısından da konuşulması gereken bir husus. Ülkemizde Türkiye Uyuşturucu Bağımlı İzleme Merkezi koordinasyonuyla yürütülüyor. TUBİM adı altında İçişleri Bakanlığına bağlı bir şube müdürlüğü ama farklı kurumlar, STK'lar da bu kurumsal yapıya destek veriyorlar. Tabii, madde bağımlılığını tek bir maddeye indirgemek de mümkün değil. Aslında "madde bağımlılığı" dediğimiz zaman tütünü, alkolü, uçucu maddeleri ve uyuşturucuyu birlikte değerlendirmek lazım ama uyuşturucuyla ilgili konular daha dramatik sonuçları itibarıyla gündeme geldiği için daha sık doğal olarak konuşuyoruz. 


Prof.Dr.Necdet ÜNÜVAR'ın TBMM Genel Kurulunda... paylaşan: necdet-unuvar-5


    Tabii, biraz önce Sayın Baluken de bonzaiden bahsetti, bonzai yeni yeni gündemimize gelen maddelerden birisi, bir psikoaktif madde, tabii, bu maddeyle ilgili esasında toplumda şöyle bir yanlış algılama var, bonzai sanki tek bir maddeymiş gibi algılanıyor ama 300 kadar farklı kombinasyonların olduğu madde, en meşhuru bonzai yaprağı üzerine püskürtülme yoluyla piyasaya sürüldüğü için bonzai adıyla anılıyor ama sadece bonzaiden ibaret değil. İlk kez 2010 yılında ülkemizde Isparta, Tekirdağ, Eskişehir ve İstanbul'da gündeme geldi ama şimdi yaklaşık 70 ilimizde emniyet güçlerimizin farklı şekillerde yakaladığı bir madde, kullandığı madde şeklinde gündemimize geliyor. Bu konularla ilgili tabii, şöyle bir uygulama var, TUBİM önce değerlendirme yapıyor Adli Tıpla beraber, bir maddenin uyuşturucu olduğuna kanaat getirdikten sonra onu Sağlık Bakanlığına bildiriyor, Sağlık Bakanlığı da Bakanlar Kurulu kararı çıkartıyor, bu çerçevede 110 civarında psikoaktif madde yasak kapsamına girmiş. Ama şöyle bir sorun var: Ucuz, doğrudur, özellikle ülkemize Çin, Amerika, Macaristan gibi ülkelerden hatta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gibi ülkelerden geliyor, İnternet üzerinden de gelebiliyor. Özellikle uyuşturucu tacirleri piyasa tutmak adına ucuz şekilde piyasaya sürüyor ve daha sonra bunu bir müddet sonra artık uyuşturucu kullananların sayısı arttıkça fiyatının da artacağı çok aşikâr. 
    Bu konuyla ilgili, tabii, küçük kimyasal ortamda üretilen bir sentetik uyuşturucu. Yani, bu konuyla ilgili özel kimya mühendisleri, özel organizasyonlarla üretilen bir uyuşturucu ve farklı farklı formatlarda kamuoyuna sunuluyor. Şöyle bir çalışma yürütülüyor, bunu kamuoyuyla paylaşmakta yarar var: Bu maddeleri tek tek bildirip onu yasak kapsamına almak yerine daha ana grup hâlinde yani "jenerik sınıflandırma" dediğimiz şekilde yasak kapsamına almayla ilgili Sağlık Bakanlığı ile TUBİM birlikte bir çalışma yürütüyor Hacettepe Eczacılık Fakültesiyle beraber. Bu jenerik sınıflandırma olduğu zaman daha genel birtakım yasaklamalarla maddenin piyasada bulunabilirliğinin oldukça azaltılabileceği kanaatindeyim. 
    Tabii, sadece bonzai meselesi de değil uyuşturucu. Uyuşturucunun aslında sadece arzla ilgili boyutu da yok, yani sadece kaçakçılık boyutu da yok. Uyuşturucuyu belli başlı dört ana başlık altında değerlendirmek gerekir. Birinci ana başlık: Önleme, koruma. Özellikle burada hedef henüz hiç bağımlılık madde kullanmamış genç kitleyi korumak ki TUBİM'in araştırmalarına göre, 2012 rakamları, 15 ila 64 yaş grubunda hayatında 1 kez madde bağımlılığı yapıcı maddeyi deneme oranı yüzde 2,7 civarında. Bu, belki Batı Avrupa ülkelerine göre daha düşük görülebilir ama uyuşturucu giderek daha fazla gündeme geliyor. Çünkü, Türkiye bir yandan doğal uyuşturucu olan esrarın en fazla üretildiği Afganistan'dan Türkiye'nin batısındaki ülkelere geçiş güzergâhında ki üç tane ana eksen var, klasik İpek Yolu -Türkiye üzerinden geçen- Kuzey Karadeniz ve Balkan rotası diye. Bu anlamda Türkiye bir geçiş güzergâhında, artma riski var. Öte yandan, sentetik uyuşturucuların da Batı da üretildiğini biliyoruz, Türkiye'de üretilmiyor ama Türkiye'nin güneyi ve doğusundaki ülkelere geçiş güzergâhında. Dolayısıyla, biz, uyuşturucuyla hiç tanışmamış genç kitleyi koruma anlamında ciddi tedbirler almak durumundayız. Önleme, koruma da kaçakçılığın azaltılması, yani arzın azaltılması ve talebin azaltılması, kullanıcıların azaltılması. 
    İkinci kısım da tedavi. Hepimiz biliyoruz AMATEM'ler var, ÇEMATEM'ler var yani çocuk yaşta alkol ve madde bağımlılığı kullanımıyla ilgili. 
    MEHMET HİLAL KAPLAN (Kocaeli) - ÇEMATEM nerede var?
    NECDET ÜNÜVAR (Devamla) - Türkiye'de şu anda 2 ÇEMATEM, 28 tane AMATEM var üniversite, Sağlık Bakanlığı ve özel sektöre ait ama Hükûmetimiz önümüzdeki üç yıl içerisinde farklı illerde 13 tane yeni AMATEM, 7 tane ÇEMATEM yapıyor şehir hastaneleri içerisinde. 
    Rehabilitasyon boyutu üçüncü ana başlık; tıbbi rehabilitasyon ve sosyal rehabilitasyon. Özellikle madde kullandıktan sonra toplumla entegrasyon anlamındaki rehabilitasyonu çok önemsiyoruz ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da bu konuyla ilgili şu anda ciddi bir çalışma yapıyor.
    Dördüncü başlık da izleme ve değerlendirme. Tabii, bütün bu farklı boyutlarıyla gündeme gelen uyuşturucunun çok farklı bakanlıklarla ilişkisi var. 
    Tabii bu konu gerçekten son derece önemli, uyuşturucu konusu ve incelenmeye de değer ama belki Sayın Baluken geçen dönem olmadığı için hatta şu anda da Mecliste olmadığı için bilmiyor olabilir ama geçen dönem biz çok güzel bir çalışma yaptık AK PARTİ, CHP, MHP ve BDP grubuyla ve gerçekten çok güzel bir çalışma yaptık. Şu anda o çalışmayı yapan 16 milletvekilinden 5 tanesi AK PARTİ'de, 1 tanesi MHP'de devam ediyor, CHP'den arkadaşlarımız Parlamentoda değil, BDP'den olan arkadaşımız da rahmetli oldu Sayın Nuri Yaman ve 487 sayfalık gerçekten çok güzel bir çalışma yaptık -Sayın Reşat Doğru da burada- hatta geçen sefer de yine MHP grubunun önerisiyle bu Meclis araştırma komisyonunun kurulması önerisinden sonra ben bütün milletvekillerimize hem 487 sayfalık raporu hem de şu özet, bütün önerileri özet olarak, renkli olarak bastırdığımız -dışarıda ben özel gayretle bastırdım- onların hepsini mail ortamında yolladık. Aslında onların içinde bir önemli önerimiz vardı; o da Ulusal Uyuşturucu Koordinasyon Üst Kurulunun kurulması. Bu konuyla ilgili Hükûmet gerçekten çok önemli bir adım attı ve bu hafta pazartesi günü 6 bakanla beraber Uyuşturucu Komisyonu Başkanlığı yapmış olmam ve şu anda da Sağlık Komisyonu Başkanı olmam hasebiyle beni de davet ettiler ve orada bir yol haritası belirlendi. Sadece bonzainin değil, uyuşturucunun her boyutunun sosyal, toplumsal, sağlık, terör gibi farklı yönleriyle konuşulduğu bir toplantıydı ve periyodik olarak toplanma kararı alındı, ben de o toplantılara katılacağım. Burada 7 tane bakanlık var: Sağlık Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Adalet Bakanlığından oluşan 7 bakanlığın üst düzey yetkilileri periyodik olarak toplanacak ve bu konuyla ilgili konuları hem hayata geçirmek hem de yapılması gereken, alınması gereken tedbirlerle ilgili gerçekten çalışacak. Dediğim gibi, gerçekten, bu konu bizim her an gündemimizde olması gereken bir husus ve sürekli çalışmamız da gereken de bir husus.
    Geçenlerde bir torba yasa çıktı, TCK'da da birtakım değişiklikler oldu. Bir az sonra, Sayın Bülent Turan İstanbul Milletvekilimiz de bu konuyla ilgili bilgi verecek. Özellikle, uyuşturucu kullanmanın âdeta, sanki suç olmadığı gibi izlenim vardı, o izlenimi ortadan kaldırmaya matuf gerçekten çok önemli bir madde değişikliği yapıldı. Ayrıca, uyuşturucu ekmenin ve satmanın da cezai müeyyidelerin arttırıldığı çok önemli değişiklikler yapıldı. Biraz sonra Sayın Turan bilgi verecek. 
    Şimdi, tabii ki, aslında kâğıt üzerinde HDP Grubunun önerisi gerçekten son derece önemli ve bu konunun araştırılması gerekiyor ama biz bu konuyu araştırdık ve bu konuyla ilgili, bütün önerilerimizle ilgili bakanlıklar konuyu gündeme alıyor. Dolayısıyla, bu konu için yeniden araştırma komisyonu kurulması değil, araştırma komisyonunda önerilen önerilerin Bakanlık ve Hükûmet tarafından hayata geçirilmesi önemli ve...
    (Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
     NECDET ÜNÜVAR (Devamla) - ...bununla ilgili de Sağlık Bakanlığımızın koordinatörlüğünde böyle bir çalışma başlatıldı. Zaman zaman bu konuyla ilgili de açıkçası Uyuşturucu Araştırma Komisyonu Başkanı sıfatıyla Meclisi de Parlamentoyu da bilgilendirmeyi kendim için gerçekten elzem bir görev olarak görürüm diyorum, hepinizi saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)
    

* Uzman stenograf kontrolü ve son kontrolden geçmemiş tutanaktır.
** Bu adres eposta kabul etmemektedir. Cevap olarak posta göndermeyiniz. Talep ve görüşleriniz içintutanak@tbmm.gov.tr adresinden iletişim kurabilirsiniz.


1716 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın